Негативен отпечатък върху популацията оказа и АЧС
Източнобалканската свиня е уникален биологичен вид. Среща се само на територията на България. Освен като външен вид, е уникална като характеристики на месото и начина на отглеждане.
Основното конкурентно предимство на този животновъден вид е много високото качество на месото - като съотношение на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, диетичност, органолептични вкусови качества, заради това че се отглеждат свободно. То е следствие на два фактора. Първо, генетиката на тези животни. Вторият фактор е начинът на отглеждане. Те се хранят с това, което намерят в гората.
Това са билки, горски плодове, червеи, охлюви. В есенно-зимния сезон това са жълъди, които са основният им източник на протеини. Опасенията са, че спектърът на генетичния материал при уникалната за България порода Източнобалканска свиня вече е много стеснен и това би било проблем за по-нататъшното й размножаване, каза Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня.