1. Начало
  2. Видеа
  3. Животновъдство
  4. Зайцефермите в България се топят

Зайцефермите в България се топят

Освен трудната издръжка, вече има и друг проблем – нов щам на хеморагичната болест по зайците

Заешкото месо се търси много в Европа. Пазари категорично има, стига някой да се захване сериозно със зайцевъдство. В България все още обаче няма големи стопанства за отглеждане на зайци. Днес зайцефермите у нас драстично са намалели.
Около 1 600 заека е регулярността в стопанството на зайцевъда Николай Христев. Преди пандемията той реализирал продукцията си в Старозагорския регион по ресторанти и хотели, но сега заявките драстично намалели. 
Миналата година фуражът вървял по 0,70 лв., тази година за килограм фураж Христев плаща лев и 40. 
Цената на охладеното заешко месо преди повишението на консумативите за производството била около 11 лв. Сега животновъдът леко ще я повиши, за да издържи на пазарния натиск.
Заешкото месо има много добри вкусови качества, диетично е, с ниско съдържание на холестерол. По съдържание на белтъчини то държи рекорда спрямо останалите видове месо. Заешкото месо е бедно на мазнини. 
Липсата на кланици е най-големият проблем при реализиране на заешкото месо в България. Цените, които дават на килограм живо тегло, са много ниски и стопаните са на загуба. Затова Христев прави собствен кланичен пункт. Решава да кандидатства и по мерки от ПРСР, за да разшири дейността си, но се разминал с европейските средства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.