1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕК стартира партньорството за енергиен преход в сектора на рибарството и аквакултурите

ЕК стартира партньорството за енергиен преход в сектора на рибарството и аквакултурите

Началото на процеса беше дадено от еврокомисар Виргиниюс Синкявичюс

Европейската комисия даде старт на Партньорството за енергиен преход за рибарството и аквакултурите. Инициативата ще предостави централна платформа за всички участници в морето за споделяне на знания и решения и за координиране на усилията за постигане на неутрален по отношение на климата сектор до 2050 г.
 
Основната цел на Партньорството е да се помогне за справяне с някои от най-неотложните предизвикателства в процеса на енергиен преход. Това са необходимостта от нови професионални умения, осигуряване на достатъчно финансиране и запълване на пропуските в знанията, научните изследвания и иновациите. Работата по проекта ще бъде координирана от Европейската комисия.
 
Началото на процеса беше дадено от еврокомисар Виргиниюс Синкявичюс, който отговаря за околната среда, океаните и рибарството. По време на конференция на високо равнище по темата той покани всички заинтересовани страни да се присъединят, изтъквайки, че всички гласове трябва да бъдат чути - от рибарите и фермерите за аквакултури до изследователските институти, корабостроителите, разработчиците на съоръжения и пристанищата. Днес европейският сектор на рибарството и аквакултурите все още е силно зависим от изкопаемите горива. Тази зависимост се отразява на неговата устойчивост и го прави уязвим към голямата променливост на цените на горивата и енергийни кризи. Енергийният преход ще направи сектора по-устойчив, посочи комисарят. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.