1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Бърза ли Барозу с налагането на ГМО в Европа

Бърза ли Барозу с налагането на ГМО в Европа

Снимка:

Той ще трябва да се съобрази със съпротивата на няколко страни от ЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу бърза с налагането на два нови вида генно-модифицирани организми (ГМО) в Европейския съюз, като смята да ги предложи на одобрение още на първото заседание на ЕК, след одобряването на състава на комисията във вторник. Това твърдят източници от Брюксел, цитирани от АФП в понеделник предаде mediapool.bg.

Анонимен представител на ЕК твърди, че  един от приоритетите на Барозу ще е одобряването на производството на генетично модифицираната царевица MON 810 на американската биотехнологична компания "Монсанто" и на картофа “амфлора“ на германската компания BASF. Твърденията са, че Барозу иска да действа бързо, за да се отърве от този проблем, който създавал затруднения през първия му мандат начело на ЕК.

Първото заседание на ЕК в новия й състав е насрочено за 17 февруари, но “дневният ред все още се изготвя”, уточни говорителката на комисията Пия Аренкилде Хансен. Става въпрос за огромни финансови интереси, отбелязва АФП. Ако бъде разрешено отглеждането на картофите “амфлора“, BASF очаква печалба между 30 и 40 милиона евро годишно. “Барозу разсъждава само с пазарни понятия и предвид търговските отношения”, подчерта европейският представител. Според него председателят на ЕК разчита само на мнението на учените, че тези ГМО не представляват опасност за здравето, но не го е грижа за възможните последици за околната среда в дългосрочен план.

Бившият европейски комисар за околната среда Ставрос Димас открито се противопоставяше на отглеждането на ГМО, неговата липса улеснява задачата на Барозу, посочва АФП. Постът ще бъде заменен от Янез Поточник от Словения , чиито виждания по тези продукти засега не са известни.

Барозу от своя страна ще трябва да се съобрази със съпротивата на няколко страни от ЕС. Шест държави, сред които Франция и Германия, са забранили отглеждането на царевица MON 810, а единадесет членки настояват да имат право да забраняват всякакви ГМО. През 2009 г. година 22 страни гласуваха против предложението на Барозу да бъдат премахнати забраните за ГМО, а европейските правителства и сега се противопоставят на разрешаването им заради огромната съпротива на общественото мнение в техните страни.

 

Етикети Барозу, ГМО, Европа, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.