1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Депутати обсъдиха въпросите за ГМО на извънредно заседание

Депутати обсъдиха въпросите за ГМО на извънредно заседание

Станаха ясни предложенията на депутатите от ГЕРБ за отстоянията между биологичните полета и площите с генетично модифицирани организми

ГМО бяха главна тема за обсъждане на депутатите от комисията по околната среда и водите в Народното събрание. На 10 февруари по време на извънредно заседание на второ четене спорния законопроект за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицирани организми предаде Агенция „Фокус”. Още в началото на заседанието депутатът от „Атака” Огнян Пейчев поиска първо да се гласува мораториумът за освобождаване в околната среда на генетично модифицирани организми (ГМО) за 5 години и след това да се гласува законопроектът, но това предложение отпадна. Решено бе мораториумът да се гласува последно. Заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева съобщи, че от екоминистерството предлагат да остане т. 2 в чл. 5 от закона за провеждането на националното обсъждане за пускане на ГМО на пазара. След спорове депутатите от Комисията по околната среда и водите отложиха за утре разглеждането на чл. 52 от законопроекта за генетично модифицираните организми (ГМО). Членът касае освобождаването на ГМО в околната среда при наличие на поле в съседство с биологичен начин на производство.

По време на извънредното заседанието на екокомисията станаха ясни предложенията на депутатите от ГЕРБ за отстоянията между биологичните полета и площите с генетично модифицирани организми. Отстоянията обаче се отнасят както за биологичните полета, така за конвенционална продукция. Според предложението на Костадин Язов и Иван Алексиев от ГЕРБ задължителните отстояния между ГМО култури и други видове култури например за царевицата трябва да бъдат 800 метра, което предизвика спорове по време на заседанието. Въпреки това от ГЕРБ смятат, че текстът защитава биологичната продукция. В същото време представители на биологични продукти останаха недоволни от предложението, тъй като биополета се третират наравно с конвенционалните. За бъдат продават биологични продукти, земеделците трябва да имат сертификат, който се издава съобразно определени критерии, в това число конкретно разстояние от третирани с торове площи. Депутатите приеха преди гласуването на чл. 52 да получат становище от експертите в консултативния съвет в МОСВ, за да стане ядно дали посочените отстояния гарантират защитата на биологичното земеделие от генетично модифицираните организми.

Предложенията за отстоянията ще важат и за НАТУРА 2000 и ще са универсални. Според заместник-министъра на околната среда Евдокия Манева предложените отстояния са три пъти повече, отколкото научните данни на професорите от консултативната комисия към МОСВ. Проф. Райчо Димков, председател на консултативната комисия в МОСВ, обясни пред журналисти, че няма проблем в съвместното съществуване между биопродукти и генетично модифицирани култури. Няма научно доказателство, че има вреда от ГМО върху биологичната продукция, каза той. В същото време биоземеделецът Албена Симеонова посочи, че от до 2013 г. на 8 % от обработваните площи у нас трябва да произвеждат биологични продукти, според националния план за развитието на биоземеделието.

На днешното заседание на комисията остава да бъде разгледат проектът за мораториум върху освобождаването на ГМО за 5 години, както и ще бъде гласуван окончателният вариант на законопроекта за ГМО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.