1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Еколози обвиниха зам.-министър и посланик в лобиране за ГМО

Еколози обвиниха зам.-министър и посланик в лобиране за ГМО

Снимка:

Според тях Евдокия Манева лобира за частни интереси

Браншови и екоорганизации и граждански групи обвиниха в понеделник зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и американския посланик Джеймс Уорлик в открито лобиране за освобождаването на генно-модифицирани организми (ГМО) в природата и защита на корпоративни интереси с обсъжданите в парламента поправки в Закона за ГМО предаде mediapool.bg.

В писмо до премиера Бойко Борисов, президента Георги Първанов и до медиите неправителствените организации настояват депутатите да не пипат закона за ГМО извън препоръките на ЕК. Те обвиняват директно Манева, че манипулирала народните представители от парламентарната екокомисия и ги водела към решения за либерализация на ГМО-режима и поискаха оставката й, за да си понесе политическата отговорност. “Г-жа Евдокия Манева не само не защитава обществения и национален интерес и опазването на околната среда, но напротив – работи в ущърб на обществото и правителството, лобира за частни интереси и уронва престижа на институциите, в частност на Министерски съвет и Вас лично в качеството Ви на премиер на Република България“, пишат 13-те браншови, потребителски и граждански организации.

Еколозите настояват да получат извинение от посланик Уорлик заради статията му от края на миналата седмица, в която той писа, че “днес България има възможност да се присъедини към другите страни в Европейския съюз в одобряването на земеделски култури, подобрени с помощта на съвременната наука. Не бива да се допусне тази възможност да бъде пропусната поради дезинформация и необосновани страхове.” Публикацията на Уорлик карала неправителствените организации да се съмняват, че промените в закона се правели на основа на икономически интереси на компании, крупни собственици на патенти върху генетично-модифицирани организми.

Те призовават Байко Борисов да спази обещанието си, дадено пред протестиращите майки, парламентът да не променя нищо извън препоръчаното от Европейската комисия, и питат доколко това обещание е било искрено и доколко - опит да бъдат заглушени гласовете на гражданите. Браншовиците и граждански групи искат да не се вдига буферната зона около НАТУРА 2000 зоните и забраните за тютюна, лоза, овошки и рози, който съществува в сегашния закон. Те смятат, че след като ЕК не е изискала промяна в тези текстове, промяната им ще либерализира режима за пускане на ГМО в околната среда по закона и ще застраши страната ни от навлизане на ГМО. Те призоваха лично екоминистъра Нона Караджова да поеме персонална отговорност за удовлетворяване исканията на протестиращите организации и да гарантира коректното прилагане на препоръките от ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.