1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Комисията прие мораториума за ГМО

Комисията прие мораториума за ГМО

Забраната ще бъде за период от пет години

Депутатите от комисията по околната среда и водите отхвърлиха предложението на ДПС да няма срок предложеният мораториум за освобождаването на генетично модифицирани организми (ГМО) в околната среда и отглеждане им на територията на България. Така забраната ще бъде за период от пет години и ще влезе в сила от датата на обнародване на решението в „Държавен вестник” предаде vsekiden.com

Мораториумът предвижда и спиране на приемането на заявления по процедури за разрешителни режими за освобождаване в околната среда и отглеждане на ГМО. Забраната като акт на Народното събрание бе приета с 11 депутатски гласа „за” и без против и въздържали се. От ДПС съобщиха, че няма да участват в гласуването.

Искра Михайлова, председател на екокомисията обясни, че предложението на петгодишен мораториум „не звучи като осъзнато желание за трайно провеждане на политика”. „Ако мораториумът е безсрочен, тогава ще бъде израз на политическа воля и ще носи характера на категорична декларация”, каза тя. Съществува безкрайно политизиране на въпроса за промените в Закона за ГМО, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова по повод днешните протести срещу ГМО. Искам да подчертая отново, че Законът за ГМО беше приет 2005 година и предложен от тогавашното правителство - почти във варианта, който предлагаме в момента, каза още тя. Законът се отнася за пускане на пазара на продукти за технологични цели, като към момента няма такива искания.

Царевицата МОН 811 и към момента може да се отглежда в България, но тя е изобретена заради борба с определен вредител, който живее в България. Спекулира се със забранителния списък за лабораторни опити с ГМО, коментира още Караджова. Тя изтъкна, че през 2008 година парламентът, с пълната подкрепа на ДПС и на БСП, премахва памука от този списък във връзка с желание за провеждането на експериментални посеви с памук. Процедурата за провеждането на тези експерименти така и не е била завършена. Тя коментира и изпратеното до ЕК искане на пет ТЕЦ-а за удължаване на срока им за експлоатация с още 2 години. Такова искане е правено преди 2 години и е допустимо само, ако се спазят необходимите изисквания, изтъкна тя.

На 11 февруари  в пет града се събраха граждани, които се обявиха срещу промените в закона за генномодифицираните организми (ГМО). „За да остане природа в България” организираха общонационален протест в Русе, Варна, Пловдив, Велико Търново и София. Мотото на гражданската кампания е: „За Чиста земя! Здрава храна! България свободна от ГМО!”. Протестиращите се обявиха „срещу опитите на правителството да прокара некачествен закон, допускащ разпространение и пускане на пазара на ГМО”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.