1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Според Жозе Барозу, ЕК не е нито за, нито против ГМО

Според Жозе Барозу, ЕК не е нито за, нито против ГМО

Снимка:

Следващата Комисия ще продължи да изпълнява ролята си в съответствие със законодателството на ЕС

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу многократно е заявявал, че Комисията не е нито за, нито против генномодифициарните организми (ГМО) или някой определен ГМО продукт. Това съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България във връзка с публикации, че Барозу иска да стартира много бързо процеса за разрешаване на два спорни вида генномодифицирани организми в Европейския съюз (ЕС) предаде Агенция "Фокус". От Представителството уточняват, че Комисията винаги е изпълнявала ролята, която има в процедурата за одобряване на ГМО в съответствие с законодателството на ЕС, одобрено от държавите-членки. Това включва ясно разделение на задачите между държавите-членки и Комисията и изисква строга научна оценка преди вземането на решение.

Барозу предложи истинска промяна на парадигмата, обявявайки че „в области като ГМО трябва да бъде възможно да се съчетае разрешителната система на Съюза, основана на науката, със свобода за държавите-членки да решават дали те желаят или не да отглеждат генномодифицирани култури на своя територия”. Той смята, че това е практически пример за това как субсидиарността се взема на сериозно като демократичен принцип. Същевременно не се поставя под въпрос общата рамка на Съюза за разрешаване на ГМО в ЕС, основана на науката. Председателят Барозу е ангажиран с този нов подход и е натоварил посоченият за комисар, отговарящ за здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали да ръководи разработването на кохерентна рамка за ГМО, основана на политическите насоки и в съответствие със законовите задължения и обществените очаквания. Подробности относно времевата рамка и по същество не могат да се изложат на този етап.

Що се отнася до конкретните случаи с MON810 и AMFLORA, както и по отношение на всяко друго искане на разрешение на ГМО за отглеждане или не, следващата Комисия ще продължи да изпълнява ролята си в съответствие със законодателството на ЕС и ще решава случай по случай за следващите стъпки. Все още не са определени конкретни дати за подобни решения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.