1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. 58% от европейците искат по-бърз зелен преход

58% от европейците искат по-бърз зелен преход

Средно над една трета от европейците се чувстват лично изложени на рискове и заплахи, свързани с околната среда и климата

Според ново проучване на Евробарометър, 93% от европейците смятат, че изменението на климата е сериозен проблем, пред който е изправен светът. Повече от половината – 58 на сто - смятат, че преходът към зелена икономика следва да бъде ускорен с оглед на скоковете в цените на енергията и опасенията във връзка с доставките на газ след руското нашествие в Украйна.
 
От икономическа гледна точка 73% от европейците са съгласни, че разходите за щетите, причинени от изменението на климата, са много по-високи от инвестициите, необходими за екологичен преход. А три четвърти от гражданите на Съюза са съгласни, че предприемането на действия в областта на климата ще доведе до иновации.
 
Почти девет от всеки десет европейци са съгласни, че емисиите на парникови газове следва да бъдат сведени до минимум, като същевременно се компенсират оставащите емисии, за да стане Европейският съюз неутрален по отношение на климата. Близо девет от всеки десет европейци мислят, че е важно ЕС да си постави амбициозни цели за увеличаване на използването на енергия от възобновяеми източници, а подобен брой считат, че е важно Съюзът да предприеме действия за подобряване на енергийната ефективност, чрез насърчаване на хората да топлоизолират дома си, да инсталират слънчеви панели или да купуват електрически автомобили. Седем от всеки десет анкетирани считат, че намаляването на вноса на изкопаеми горива може да подобри енергийната сигурност и да бъде от полза за икономиката.
 
93% от гражданите на ЕС вече предприемат индивидуални действия в областта на климата и съзнателно правят устойчив избор в ежедневието си. Средно над една трета от европейците се чувстват лично изложени на рискове и заплахи, свързани с околната среда и климата, като повече от половината се чувстват по този начин в 7 държави членки, предимно в Южна Европа, но също така и в Полша и Унгария. 84 на сто от европейците са съгласни, че справянето с изменението на климата и екологичните въпроси следва да бъде приоритет за подобряване на общественото здраве, докато 63 процента са съгласни, че подготовката за последиците от изменението на климата може да има положителни резултати. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.