1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Инж. Стоян Тошев приветства участниците в Международната конференция „Гори без граници“, посветена на 95 години от създаването на Институт за гората към БАН

Инж. Стоян Тошев приветства участниците в Международната конференция „Гори без граници“, посветена на 95 години от създаването на Институт за гората към БАН

В официалното откриване на конференцията участваха представители на Изпълнителна агенция по горите, директорите на ЮЗДП, СЗДП, Лесотехническия университет

„Лесовъдските проблеми изискват професионална лесовъдска научно-обоснована експертиза и оценка, която постигаме с активната подкрепа на представителите на академичната общност“. Това каза инж. Стоян Тошев по време на откриването на Международната конференция „Гори без граници“, посветена на 95-годишнината от създаването на Института за гората към БАН.  

„Осъзнаването на необходимостта от специализирана служба, която да изучава стопанисването, здравословното състояние и ползването на горите в България е забележително събитие, с което лесовъдската наука е поставена в основата на по-нататъшното развитие на горското дело. Място, което с достойнство Вие отстоявате и до днес“, добави той. 

Инж. Тошев благодари на представителите на академичната общност за участието им при решаването на важни въпроси, свързани с горскостопанския отрасъл.  „През последните години природата все повече ни поставя пред изпитания, където Вие сте с нас, рамо до рамо, на терен в най-невралгичните точки. Благодарни сме за подкрепата, че заедно доказваме, че това са въпроси, които могат да намерят правилното решение с професионална лесовъдска научно-обоснована експертиза и оценка“. 

В официалното откриване на конференцията участваха представители на Изпълнителна агенция по горите, директорите на ЮЗДП, СЗДП, Лесотехническия университет.

Международният форум има за цел да събере  водещи учени в областта на горското стопанство от европейските страни. 

През следващите три дни представители на горски институти на Австрия, Сърбия, Северна Македония, Гърция, Турция, Германия, Хърватия ще  обменят опит и практики в областта на стопанисването на горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.