Забраната за еднократните прибори влезе в сила преди две години и от тогава индустрията предлага алтернативи от хартия или бамбук
След като Европейският съюз забрани еднократните пластмасови прибори , във все повече заведения напитките и храните се поднасят с изделия, направени от хартия. Учени обаче установиха, че много от тези продукти могат да са опасни за здравето и околната среда.
Забраната за еднократните прибори влезе в сила преди две години и от тогава индустрията предлага алтернативи от хартия или бамбук. В голямата си част те съдържат т.нар. потенциално опасни химикали, както показва проверка, направена от учени от университета в Антверпен. В 18 от 20 тествани хартиени сламки, както и в две от четирите бамбукови, бяха открити следи от такива вещества, фабрично замърсени бяха дори две от петте стъклени сламки. Чисти се оказаха единствено направените от стомана.
В продуктите беше установено наличието на съединения на оцетна киселина, които са разтворими във вода и лесно могат да преминат от сламката в напитката, поясняват учените. Химикалите се ползват при производството, за да попречат на сламките и приборите да се размекнат при допира с течности. В малки количества те не са вредни, но могат да се натрупат в организма и да увеличат риска от заболявания. Затова експертите препоръчват стоманените сламки, които могат да се ползват многократно, не съдържат опасни съединения и могат да се рециклират без остатъци.
Подобни проблеми има и при картонени чаши и чинии. Тъй като хартията не е устойчива на вода или мазнини, повърхността й се покрива с полилактид, един вид био-пластмаса, произведена от царевица. При тестове с ларви на комари, изложени за известно време на контакт с парченца от картонени прибори, става ясно, че те увреждат растежа на ларвите. Затова учените предупреждават, че хартиените опаковки за храни, са също толкова опасни, колкото и пластмасовите.