1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Всеки девети германец е веган или вегетарианец

Всеки девети германец е веган или вегетарианец

Основните причини за отказ от месото са благото на животните, климатът и собственото здраве

Базираното на растителни продукти хранене намира все повече почитатели в Германия, показва наскоро проведено проучване. Към днешна дата около 12% от жителите на Федералната република не консумират месо, като 9 на сто са вегетарианци, а 3% са вегани.
 
Две пети от анкетираните се определят като флексатарианци, които само от време на време консумират месни продукти, а 47 на сто не се причисляват нито към тях, нито към вегетарианците или веганите. Анкетата показва, че колкото по-млади са участниците, толкова по-голям е делът на вегетарианците. Така от хората под 30-годишна възраст 15% спадат към тази група, докато при над 60-годишните са само 6 на сто. Разлики има и при половете. С 12% делът на вегетарианките е двойно по-голям от този на мъжете. Основните причини за отказ от месото са благото на животните, климатът и собственото здраве. За 72% от участниците в анкетата търговската мрежа в Германия предлага достатъчно продукти на растителна основа, а 43 на сто изтъкват, че биха купували повече растителни храни, ако цените им бяха по-ниски. 
Като един от най-важните проблеми за вегетарианците и веганите се очертава вкусът на насочените към тях продукти. Те са недоволни от факта, че тези храни съдържат повече захар, мазнини и сол, отколкото животинските, които трябва да заместват. За две трети от анкетираните това би било причина да не купуват такива алтернативни стоки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.