1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК предлага удължаване на схемата за агросектора

ЕК предлага удължаване на схемата за агросектора

Европейският съвет подчерта значението на устойчивия земеделски сектор за продоволствената сигурност и стратегическата автономност на Европейския съюз

С оглед на продължаващите смущения на пазара Европейската комисия изпрати до държавите членки за консултация проект на предложение за ограничено удължаване на Временната рамка за държавна помощ при кризи и преход. Това би позволило продължаване на подкрепата за първичния селскостопански сектор.
 
Войната на Русия срещу Украйна наруши търговските потоци и веригите за доставки и на ранните си етапи предизвика изключително големи и неочаквани увеличения на цените, особено на природния газ и електричеството, но също така и на много други суровини и първични стоки. 
 
На последното си заседание, проведено на 21-22 март, Европейският съвет подчерта значението на устойчивия земеделски сектор за продоволствената сигурност и стратегическата автономност на Европейския съюз. Лидерите на страните приканиха Комисията да продължи работата по облекчаване на финансовото напрежение за земеделските производители - чрез разширяване на Временната рамка за държавна помощ. 
 
В отговор на проучване на Комисията от 27 март относно изтичането на части от рамката държавите членки подчертаха, че пазарните смущения в резултат на войната на Русия срещу Украйна продължават и засягат по-специално първичния селскостопански сектор, който е изправен пред сериозни предизвикателства и е под финансово напрежение.
На този фон Комисията се консултира с националните правителства - за ограничено удължаване за първичния селскостопански сектор на раздела от Рамката. Той позволява на страните до 30 юни да предоставят ограничени суми държавна помощ.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.