1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фон дер Лайен предлага Хукстра за нов комисар за климата

Фон дер Лайен предлага Хукстра за нов комисар за климата

Член е на християндемократическата партия, а преди да влезе в политиката е работил като мениджър в голяма нидерландска петролна компания

Една седмица след като заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс подаде оставка, за да се включи в предизборната надпревара в родната си Нидерландия, Брюксел предложи неговият сънародник Вопке Хукстра да го замести на поста. В момента Хукстра е външен министър на своята страна.
 
В специално изявление за медиите председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изтъкна, че Хукстра има голяма мотивация за поста и е силно ангажиран с въпросите на Европейския съюз. Затова той е подходящ да се заеме с борбата срещу климатичните промени, която беше една от основните задачи на Тимерманс.
47-годишният Хукстра беше номиниран от правителството в Хага, но за да стане част от Комисията, трябва да бъде одобрен от Европарламента и от държавите членки. Преди през 2022 година да стане външен министър в кабинета на Марк Руте, той беше министър на финансите. Член е на християндемократическата партия, а преди да влезе в политиката е работил като мениджър в голяма нидерландска петролна компания.
 
Заради това му минало номинацията му за комисар по въпросите за климата среща остър отпор от страна на природозащитници и леви евродепутати. Те са особено загрижени от факта, че борбата с климатичните промени би могла да отиде в ръцете на ЕНП, която опита всичко възможно, за да спре Закона за възстановяване на природата. За да бъде одобрен от левите и зелените, Хукстра ще трябва да докаже, че е човекът, който ще гарантира запазването на амбициозните зелени цели на Европейския съюз.
В случай, че бъде одобрен, новият комисар ще работи под надзора на новия заместник-председател на Комисията Марош Шефчович, който получи ресора за Зелената сделка, овакантен след напускането на Тимерманс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.