1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ловните сдружения са отрязани от стопанисването на язовирите

Ловните сдружения са отрязани от стопанисването на язовирите

Зам.-министър блокира наредби, а бракониери свободно ловят риба в държавни водоеми

 

Ловните сдружения продължават да нямат достъп до стопанисването на язовирите въпреки законовата уредба от 2005 г. и допълнителните промени от началото на тази година, съобщи председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Христо Михайлов.

По закон агроведомството беше задължено до май 2008 г. да определи с наредба колко от 52-те държавни язовира да се дадат за стопанисване от сдруженията на любителите риболовци, но по вина на зам.-министър Бюрхан Абазов, който пряко отговаря за сектора в агроминистерството, нормативът и досега не е приет, обясни още председателят на съюза.

По последни данни любителите риболовци са почти 200 хиляди, като една трета от тях членуват в съюза. Прехвърлянето на стопанските функции на неправителствените организации е европейска практика, която се прилага успешно. "Любителите имат стимул не само да ловуват в държавните водоеми, но също да ги зарибяват, да опазват околната среда и да възпитават младите хора в любов към природата", обясни още Михайлов. И допълни, че съществуващото беззаконие действа само в услуга на бракониерите, които безразборно ловуват в държавните язовири.

Въпреки сигналите до всички контролни органи рибата от този незаконен улов се продава на пазарите в големите градове, но нито ветеринарните, нито здравните служби контролират тези продажби. "Загубите за държавата са огромни, но явно интересите на групировки, обвързани с политически сили, са определящи", допълни Михайлов.

С друга наредба от юли т.г. 30 на сто от приходите от риболовните билети трябваше да се дадат на сдруженията, за да зарибяват водоемите и да се грижат за дивеча. Очаквахме около 700 хил. лв., които заедно със средствата на съюза да стигнат да изпълним ангажиментите си по възстановяване на рибния ресурс, обясни Михайлов. Липсата на наредба обаче блокира и този процес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.