1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тавани на плащанията - във фокуса на първото заседание на земеделската комисия

Тавани на плащанията - във фокуса на първото заседание на земеделската комисия

Абровски: До месец юни администрацията не е направила анализ за таваните на плащания?

Пламен Абровски, председател на комисията по земеделие, храни и гори коментира „таваните на плащания“ и какво е направила администрацията през месец юни.

„Вие (Христо Бозуков) се подпомагате от една огромна администрация. Тази администрация би трябвало да е работила от 2018 година, защото тогава тази администрация знае, че има наредба, която дава възможност на държавата членка и да налага или да не налага „таван“. От момента, от който е започна работата на тематичната работна група, би трябвало когато е работило министерството, когато администрацията е подготвила взимането на политически решения, на един определен етап някой да е казал: Ще ви дам пример: „Ние ще даваме такъв размер на преразпределително плащане, защото ще наложим такъв „таван“ и такъв ще бъде бюджетът на това перо.“ Бих искал да разбера и предметът на настоящото изслушване. Въпросът ми е как е работила администрацията, за да има или за да няма „таван“? “, заяви Пламен Абровски.

Съвет по земеделие ХБ

„Двата инструмента, намаление и „таван на плащанията могат да се прилагат заедно и поотделно. Проектът на регламент предоставя възможност държавите членки да дадат ограничения като намалят със 100% сумите над 100 000 евро, както и да намалят размера на директните плащания, които да бъдат предоставяни на земеделските стопани за дадената календарна година, запазвайки маржа от 60 000 евро до 83 %. Също така България може да определи за прилагане и допълнителни траншове като фиксира процентите за намаление на тези траншове и гарантира, че намалението на всеки транш е равно или по-голямо от предходното.

Проектът на регламент поставя следните възможности: всички заплати, свързани със земеделска дейност, декларирана от земеделските стопани, включително и данъци и социални вноски свързани с област; еквивалентните разходи, свързани със селскостопанската дейност, упражнявани от лица, работещи в дадено земеделско стопанство, които не получават заплати и които получават по-малко възнаграждение от обичайното за плащане суми за предоставените услуги, но са възнаградени от икономическия резултат от дейността на земеделското стопанство и елемента разходи за труд – свързаните със селскостопанската дейност, декларирана от земеделските стопани.

Финансовият резултат от прилагането на намаленията и „таван“ на плащанията България може да използва предимно за финансиране на допълнитено преразпределително подпомагане. България може също да изпозлва целия или част от ресурса за финансиране на различни видове интервенции по европейския земеделски фонд за развитие на селскостопанските райони...В порцес на изготвяне е анализ на стрктурата и икономическия модел на стопанството във всички сектори на земеделието, резултатът от който ще послужи за определяне на националната политика, свързана с прилагането на този инструмент. Направени са два сценария. С настоящия анализ са разработени два варианта за прилагане на таван и намаление на плащанията по схемата за основното подпомагане на доходите за устойчивост, който е аналог на настоящата СЕПП.

Първи вариант – установяване на „таван“ на плащанията намаляване със сто процента на сумата над 100 000 евро и вторият – намаляване на размера на директните плащания, които се отпускат за земеделски стопани по схемата за основно подпомагане на доходите за устойчивост за дадена календарна година и които надвищават 60 000 евро, както следва: с 25 % за транш между 60 000 и 75 000 евро, с 50 % за транша между 75 000 и 80 000 хиляди евро и с 80 % над 90 000 евро. Всички варианти са разработени на база данни по СЕПП за 2019 година и без приспадане на разходи за заплата и социални осигуровки. Резултатът от това показва, че при траншове под 100 000 евро, броят на кандидатите е 59 521“,

заяви земеделският министър.

„Това е нещо, което трябва да го има, защото в крайна сметка това е основната земеделска политика. Това е най-важното нещо, което вие, както комисия, и ние – като министерство трябва да свършим“,

сподели Явор Гечев.

На заседанието не присъстваха народни представители на ГЕРБ-СДС – членове на комисията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.