1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕП отхвърли предложението за въвеждането на „продуктови светофари”

ЕП отхвърли предложението за въвеждането на „продуктови светофари”

Системата „продуктови светофари” беше отхвърлена от ЕП като система, която не информира, а само подвеждаща потребителите

Европейският парламент отхвърли предложението на Европейската комисия за въвеждането на „продуктови светофари”, според които здравословната храна да бъде отбелязвана със зелен знак, по-малко полезната – със жълт, а най-вредната - с червен.

Предложението за класификация на храните на „вредни”, или „полезни” в зависимост от съдържанието на сол, захар или мазнини е отхвърлено.
Предложението за въвеждане на „продуктови светофари” първоначално е направено от Европейската организация на потребителите BEUC, както и от сдружения на лекари. Според авторите на предложението, системата на „продуктови светофари” дава възможност на европейците да избегнат съставките в храната, които често причиняват диабет и затлъстяване. При това потребителите по-лесно ще научават какво е влиянието на конкретните продукти върху здравето им. „Независими изследвания показват, че цветните етикети са най-практични и разбираеми за потребителите.” - казва генералният директор на BEUC Моника Гоенс.

Опит за цветни символи върху опаковката на хранителните продукти има в Обединеното кралство. По опаковката на британските чипсове може да се определи дали съдържанието на захар, мазнини и сол в тях е на добро (зелено) ниво, или е в повече (в червено). Защитниците на потребителите биха искали да приложат опитът на Обединеното кралство във всички страни на Европейския съюз.

Според системата на „продуктовите светофари”, производителите на храни трябва да задължително поставят на опаковката информация за съдържанието на продукта (мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захар и сол). Също така на етикета се планираше да има и данни за съдържанието на протеини, фибри, транс мастни киселини, наноматериали, както и данни за веществата, причиняващи алергии, включително и за продуктите, които се използват в ресторантите. За месните и млечните продукти, както и за пресните плодове и зеленчуци трябваше задължително да има информация за страната на производство.

Против системата „продуктови светофари” силно се възпротивиха производителите на храни, които са прекарали милиони евро, долари и британски лири, за да блокират въвеждането й от евродепутатите. Лобистите на отраслите бомбардираха депутатите с хиляди електронни писма, телефонни обаждания, както и с резултати от разследвания, финансирани с тяхна помощ. В крайна сметка, членовете на ЕП бяха убедени, че системата на „продуктови светофари” би била прекалено опростена, въпреки че някои политици все още вярват, че това е ефективен начин за информиране на потребителите.

Въвеждането на системата „продуктови светофари” беше отхвърлена от Европейския парламент като система, която не информира, а само подвеждаща потребителите. „Например изкуствен продукт, като диетичната кола, в която се използват заместители на захарта, ще има зелена отметка, тъй като в нея отсъства захарта. А пресен ябълков сок с естествено съдържание на плодова захар може да получи червена точка.” - казва евродепутатът от Германия Renate Sommer.

Европейската комисия по околна среда, здравеопазване и защита на правата на потребителите също се противопостави на въвеждането на цветни символи на храна. Членовете на комисията се опасяват, че потребителите ще действа на принципа: „зелени” - добре, а „червени” - не. Не биха разглеждали подробно маркировката, без която е невъзможно да се определи точно кой продукт е подходящ. „Ние отменихме измененията, свързани с цветните етикети, тъй като цветното означение може да подведе потребителите. Ние вярваме, че преди всичко върху етикета трябва да има информация за енергийната стойност на продукта, хранителното съдържание на 100 грама или 100 мл. Чрез тази информация, можете да сравните продуктите.” - казва г-жа Renate Sommer.

Съгласно законопроекта, маркировката трябва да информира за енергийното съдържание и хранителната стойност, да не бъде подвеждаща, да бъде по-разбираема, за да могат потребителите да направят информиран избор. В информацията за хранителната стойност Европейската комисия предложи да се напише (на доброволен принцип) информация относно съдържанието на протеини, фибри и естествени или изкуствени транс мазнини. Цялата необходима информация за продукта трябва да бъде на предната част на опаковката, а съдържанието на енергия да се вижда ясно. Депутатите от ЕП предложиха задължително на етикета да се посочва съдържанието на ГМО в продукта, както и страната на произход на някои продукти като месо, птици, риба, млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци.

Депутатите настояват, че етикетирането не трябва да заблуждава потребителите, и ако някои компоненти на продукт са заменени, това трябва да бъде ясно обозначено на етикета. Така в случаите на млечните продукти, ако животинската мазнина се допълва с растителни мазнини, тази информация трябва да се вижда. Шрифта трябва да е ясен. Правилата ще определят само общите правила за това каква информация трябва да фигурира върху опаковката, без да се налага конкретна система. Това ще позволи на държавите - членки на ЕС да ги приемат или да запазят националните си правила за етикетиране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.