1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Пестицидите правят децата хиперактивни

Пестицидите правят децата хиперактивни

Учените откриват, че тези вещества са свързани с поведенчески симптоми, характерни за ADHD – импулсивност, проблеми с вниманието.

Децата, изложени на пестицидите органофосфати са по-застрашени от разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)

Учени от Harvard School of Public Health, докладват това свое откритие в списание Pediatrics. Те проследяват продукти от разпадането на пестицидите в урината на децата и стигат до изводите, че тези, при които концентрациите са високи, са почти два пъти по-застрашени от хиперактивност, отколкото тези, при които нивата са едва уловими.
Изследването е проведено в САЩ, където има около 40 органофосфатни пестициди. А авторите му се притесняват, че децата са засрашени дори при ниски нива на излагане на органофосфатите. Те са токсични за нервната система и дори някога са използвани като бойни отровни вещества.

Учените откриват, че тези вещества са свързани с поведенчески симптоми, характерни за ADHD – импулсивност, проблеми с вниманието. Не се знае обаче, как точно въздействат на организма.

Екипът е изследвал 1139 деца на възраст между 8 и 15 години. Учените анкетирали майките им и установили, че около едно на всеки десет деца отговаря на критериите за ADHD.

След отчитане на фактори като пол, възраст и раса, екипът установява връзка между количеството органофосфати в урината на децата и развитието на ADHD. За 10-кратно увеличение в един клас от тези съединения, коефициентите на ADHD са нараснали с повече от половина.

Учените смятат, че това е една много силна асоциация, която, ако наистина е вярна, води до сериозна загриженост. Те смятат, че са необходими много повече изследвания, особено такива, които проследяват нивата, на които са изложени децата във времето. Родителите също трябва да бъдат по-загрижени по отношение на пестицидите, които използват в градината. Едно добро измиване на плодовете и зеленчуците преди да ги дадат на децата определено ще помогне много.

ADHD е сложно заболяване, което има много рискови фактори, включително бедност, неблагоприятни условия на живот, затруднения в обучението и др. Но дори пестицидите да са отговорни за малък процент от случаите на ADHD при децата, определено си струва това да се изследва и предотврати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.