1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Тропическа треска заплашва Карибските острови

Тропическа треска заплашва Карибските острови

Нарасналият брой заболели се дължи на горещото време и настъпилия по-рано от обичайното дъждовен сезон, които доведоха до нашествие от комари

Пренасяна от комари тропическа треска придобива епидемични размери на Карибите, регистрирани са десетки смъртни случаи, а здравните власти се опасяват, че положението ще се влоши с идването на дъждовния сезон, съобщи Асошиейтед прес.

Нарасналият брой заболели се дължи на горещото време и настъпилия по-рано от обичайното дъждовен сезон, които доведе до нашествие от комари.

В Доминиканската република, където от тропическата треска са починали 27 души, стотици здравни работници и войници вчера обикаляха от врата на врата, за да предупреждават за вируса и да унищожават развъдниците на комари.

Болниците в Тринидад изпитват недостиг от легла, а Пуерто Рико е изправен пред най-тежката епидемия от тропическа треска от десет години. Най-малко петима души са починали на карибската територия на САЩ, а броят на заболелите до средата на юли е достигнал 6300. За същия период през 1998 година в Пуерто Рико са били регистрирани само 100 случая на заболяване от тропическа треска.

Доминиканската република се бори със същия проблем. Четири деца са починали тази седмица в град Сантяго, северозападно от столицата Санто Доминго. Министърът на здравеопазването обяви, че над 5000 души са заболели от тропическа треска.

Здравните власти се опасяват, че тропическата треска, която отдавна е изчезнала в Съединените щати, може пак да се върне там.

 

Етикети треска, епидемия,
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.