1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 10 инициативни комитета от цяла България канят институциите на дебат за санитарни зони при нови производства край селища

10 инициативни комитета от цяла България канят институциите на дебат за санитарни зони при нови производства край селища

Дебатът ще се проведе на 14-ти декември от 15 ч. в зала 3 на Дом на науката и техниката, ул. Раковски № 108

Защо през последните години все повече жители от различни места в България се организират срещу проекти за кариери, инсинератори, депа за отпадъци? Как законите защитават здравето на хората при одобряване на нови проекти и конституционното право на здравословна и благоприятна околна среда при все повече вратички за шум, миризми и прах, както и разкопана природа в близост до домовете? Тези въпроси ще дискутират граждани и политици на 14-ти декември от 15 ч. в зала 3 на Дом на науката и техниката, ул. Раковски № 108, в рамките на дебат, организиран от инициативата „Зелени закони“ с помощта на местни активисти от цяла България. 

„Колко близо е опасно близо – дебат за нуждата от санитарни зони около селищата“ ще събере представители на над 10 местни инициативни комитета от цялата страна с представители на институции, които биха могли да вземат мерки за нови регламенти в защита на здравето. Очаква се в срещата да вземат участие представители на Министерството на здравеопазването и кабинета на Омбудсмана на Република България. Покани са получени и от Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по околната среда, парламентарната Комисия по здравеопазването, регионални инспекции по здравеопазване и по околна среда.

Дали институциите ще се отзоват на поканата за разговор за гаранциите за здравето и домовете на хората при одобряване на нови проекти? Жители на Брягово, Девня, Белово, Белащица, Бургас, Ветрен дол, Горнослав, Дълбок извор, Павликени, Пловдив, Русе, Тюркмен, Шишманци, Ямбол и други ще пътуват до София за тази среща. Представителите на местните инициативни групи ще разкажат за опасните „инвестиционни предложения“ в близост до домовете им, с които се борят от години. 

От „Зелени закони“ следваме мисията си да подпомагаме диалога на гражданите с представителите им в институциите. Ще видим ли политическа воля за решаване на проблема с липсата на отстояния на замърсяващи проекти – ще разберем от желанието за разговор с местните жители, което институциите ще проявят в четвъртък.

Целта на срещата е съвместно – заинтересовани политици и граждани – да потърсят възможни решения на проблемите с шум и прах, замърсените въздух и води, сред които живеят хората, край чиито населени места „никнат“ нови производства. Членове на Коалиция „За да остане природа в България“ също ще се включат със своята експертиза в защита на правата на хората и природата - освен „Зелени закони“, участие са потвърдили „Зелени Балкани“, Българска фондация „Биоразнообразие“ и сдружение „За Земята“.

Предисторията: След отменяне през 2011 г. на Наредба 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда (подзаконов акт към Закона за здравето), одобряването на производства с опасност от замърсяване се улеснява и зависи от субективни преценки. Отпадат здравните изисквания за дистанция на отоплителни централи, циментови заводи, химични, металургични и металообработващи и миннодобивни концесии, заводски лаборатории, съоръжения, където се използват радиоактивни вещества и други. Откриването на замърсяващи проекти в непосредствена близост до домовете на хора в цяла България се разпространява като практика.

Кариери, инсинератори, депа за отпадъци се появяват и разширяват включително в територии със специален природозащитен статут. Ще бъде повдигнат въпросът как и защо в България не само Законите за биологичното разнообразие и за защитените територии, а и европейската екологична мрежа „Натура 2000“ и световната мрежа на ЮНЕСКО не са достатъчни да осигурят тяхната защита. Само преди седмица Върховният административен съд постанови, че кариера в рамките на биосферен резерват „Червената стена“ и в зона „Западни Родопи“ от европейската мрежа „Натура 2000“ също е допустима, на 500 м. от близкото село Горнослав.

Нужна е политическа воля за защита на здравето на хората и красотата на българската природа, на която да се радват от прозорците си. 

Събитието е отворено за медии и граждани и ще бъде излъчено на живо във фейсбук страницата на Зелени закони

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.