1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕП прие нови наказания за замърсяване на природата

ЕП прие нови наказания за замърсяване на природата

Престъпленията срещу околната среда, извършени от физически лица и представители на дружества, ще бъдат наказвани с лишаване от свобода в зависимост от дълготрайността, тежестта или обратимостта на вредата

На свое пленарно заседание Европарламентът одобри нови правила относно престъпленията срещу околната среда и санкциите срещу тях. Директивата съдържа актуализиран списък на престъпленията, в т.ч. незаконната търговия с дървен материал, изчерпването на водни ресурси, сериозните нарушения на законодателството на ЕС в областта на химикалите и замърсяването, причинено от кораби. 
 
В новите правила е включено т.нар. квалифицирано престъпление, което обхваща мащабни горски пожари или широко разпространено замърсяване на въздуха, водата и почвата, което води до разрушаване на екосистема и следователно е сравнимо с екоцид.
Престъпленията срещу околната среда, извършени от физически лица и представители на дружества, ще бъдат наказвани с лишаване от свобода в зависимост от дълготрайността, тежестта или обратимостта на вредата. Квалифицираните престъпления могат да се наказват с осем години лишаване от свобода, тези, които причиняват смъртта на лице – с десет години затвор, а другите престъпления – с лишаване от свобода до пет години.
От всички нарушители ще се изисква възстановяване на увредената среда и компенсиране на щетите, като може също да им бъдат налагани глоби. За фирмите наказанията ще достигнат 3 или 5 процента от годишния им оборот в световен мащаб или като алтернатива 24 или 40 милиона евро в зависимост от естеството на престъплението. Държавите членки ще имат свободата да решават дали да преследват престъпления, които не са извършени на тяхна територия. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.