1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС с нови норми за чистотата на въздуха

ЕС с нови норми за чистотата на въздуха

Така се гарантира, че качеството на въздуха в ЕС не е вредно за човешкото здраве, естествените екосистеми и биоразнообразието

Временно политическо споразумение относно нови мерки за чистотата на въздуха постигнаха преговарящите от Европейския парламент и Съвета. С него се гарантира, че качеството на въздуха в ЕС не е вредно за човешкото здраве, естествените екосистеми и биоразнообразието.
 
Новите правила определят по-строги граници и целеви стойности за 2030 година за няколко замърсители, включително прахови частици, азотен диоксид и серен диоксид. За двата замърсителя с най-голямо документирано въздействие върху човешкото здраве годишните пределно допустими стойности трябва да бъдат намалени от 25 на 10 и от 40 на 20 микрограма на кубически метър. В градовете ще има и повече точки за вземане на проби за качеството на въздуха, а стандартите за качество на въздуха ще се преразглеждат редовно до края на 2030 година. 
Договорено беше също така, че държавите-членки могат да поискат крайният срок за постигане на граничните стойности да бъде отложен с до десет години, ако са изпълнени специфични условия, включително когато необходимите намаления могат да бъдат постигнати само чрез подмяна на значителна част от съществуващи битови отоплителни системи, причиняващи превишения на замърсяването.
 
Съзаконодателите се споразумяха да направят фрагментираните понастоящем индекси за качество на въздуха в ЕС сравними, ясни и публично достъпни. Засегнатите граждани и екологични организации ще получат достъп до правосъдие, за да оспорят прилагането на тази директива в държавите-членки, а гражданите ще имат право на обезщетение, когато здравето им е било увредено поради нарушаване на новите национални правила.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.