1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Испания дава 1,4 млрд. евро за възстановяването на голяма влажна зона

Испания дава 1,4 млрд. евро за възстановяването на голяма влажна зона

Сега постигнатата договорка предвижда всеки фермер да получи в рамките на пет години по 100 000 евро за хектар изоставена площ

1,4 милиарда евро ще инвестира Испания за възстановяването на природата в една от най-големите влажни зони на Европа – защитения регион Доняна. Той е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО, но заради прекомерното използване на подпочвени води за напояване на ягодови плантации е заплашен от пресъхване.
 
Парите ще послужат за компенсации за стопани, които прекратят дейността си, и за ренатуриране на площите. До правителственото решение се стигна след като централното правителство в Мадрид и регионалните власти в Андалусия се споразумяха да прекратят дългогодишния спор за бъдещето на региона.
Ябълката на раздора беше проектозакон на регионалния министър-председател Хуанма Морено, с който трябваше да се узаконят нелегалните кладенци, изпомпващи подпочвените води. Идеята беше посрещната на нож от редица екоорганизации, а министърката на околната среда в Мадрид Тереза Рибера заплаши Андалусия със съд.
Сега постигнатата договорка предвижда всеки фермер да получи в рамките на пет години по 100 000 евро за хектар изоставена площ. Помощи ще има и за стопани, които преминават към методи, които изискват по-малко вода, или преминат към биопроизводство.
 
Със средствата ще бъде подобрена и инфраструктурата от напоителни канали, водни резервоари и пречиствателни станции. 32 милиона евро са заделени и за подобряване на условията на труд за хилядите сезонни работници, които пристигат всяка година, за да берат ягоди.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.