1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Юлиян Попов пое ангажимент за комплексна проверка на източниците на замърсяване на въздуха в Русе

Министър Юлиян Попов пое ангажимент за комплексна проверка на източниците на замърсяване на въздуха в Русе

Решаването на проблемите с чистотата на атмосферния въздух в Русе чрез съвместната работа на местни и държавни институции бяха във фокуса на срещите на министър Юлиян Попов и заместник-министрите Петър Димитров и Ренета Колева

 

„Ние работим по казуса Русе, поели сме ангажименти и сега ги препотвърждавам“, заяви в Русе министърът на околната среда Юлиян Попов, който на 8 януари посети града за втори път в рамките на четири месеца. Той е първият министър на околната среда, който се среща с гражданите на Русе, за да ги информира за действията за решаване на проблема с чистотата на въздуха в града, предприети от екипа на Министерството на околната среда и водите.

Основна причина за многобройните сигнали, подавани към РИОСВ-Русе, са неприятните миризми, които жителите на града усещат. За решаване на проблема с миризмите министър Попов създаде работна група под ръководството на зам.-министъра на околната среда и водите Ренета Колева. В нея участват експерти от няколко институции и в момента правят анализ на изследвания опит в отделни държави, който трябва да е готов до 1 март.

„Няма унифициран международно приет подход за проблема с миризмите. Няма европейско законодателство или норми в тази посока.  Всяка страна го решава по различен начин, а някъде е решен на регионално равнище“, обясни министър Попов. На базата на конкретните подходи и предложения в този анализ ще се пристъпи към промени в нормативната база. Министър Попов изрази увереност, че до края на годината ще бъде прието законодателство за регулирането на миризми от производствените инсталации.

На продължилата близо три часа среща министър Попов и екипът му отговориха на десетки въпроси и изслушаха мнението на всеки участник, взел думата. Сред засегнатите теми беше и проблемът с често превишаваните норми на фини прахови частици в града. Участници в срещата поставиха чувствителната тема за русенци –  проекта за изграждане на инсинератор за болнични отпадъци в Гюргево, Румъния. Министър Попов информира гражданите, че МОСВ участва в трансгранична процедура по оценка на въздействието на околната среда за този проект. Вече два доклада с отрицателно становище са върнати на Румъния. Изискано е и провеждането на обществено обсъждане на територията на България.

В края на срещата с гражданите министър Попов се ангажира:

  • Да бъде извършена комплексна проверка на източниците на замърсяване на въздуха в Русе.
  • МОСВ да инициира и подготви съвместно с други национални и местни институции анализ на здравословното състояние на населението на Русе.
  • Да пренасочи към отговорните институции сигнали за нарушения, които бяха представени на срещата, но не са в правомощията на МОСВ – след като бъдат изпратени писмено в министерството.
  • Да продължи диалогът с русенци и след срещата на 8 януари.

Решаването на проблемите с чистотата на атмосферния въздух в Русе чрез съвместната работа на местни и държавни институции бяха във фокуса на срещите на министър Юлиян Попов и заместник-министрите Петър Димитров и Ренета Колева. Те разговаряха с кмета на Русе Пенчо Милков, председателя на Общинския съвет акад. Христо Белоев и група общински съветници, както и с областния управител на града Данаил Ковачев. Екипът на министър Попов посети и производствената площадка на завод „Линамар“, където се срещна с ръководството на компанията. Тема на разговора бяха действията на компанията за осигуряване на производство, съобразено с изискванията за опазване на околната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.