1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. При поредна акция в Асеновград бяха спасени 27 птици от защитени видове

При поредна акция в Асеновград бяха спасени 27 птици от защитени видове

Акцията е проведена на територията на Асеновград по образувано досъдебно производство по чл. 278г от Наказателния кодекс за престъпление срещу дивата природа

Двадесет и седем птици от защитени видове бяха спасени при специализирана полицейска операция. Тя беше осъществена от отделите "Икономическа полиция" и "Разследване и методическо ръководство по разследването" съвместно с Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ - Пловдив), под надзора на Окръжната прокуратура в Пловдив.

Акцията е проведена на територията на Асеновград по образувано досъдебно производство по чл. 278г от Наказателния кодекс за престъпление срещу дивата природа. С разрешение на съда бяха предприети процесуално-следствени действия на два адреса в града.

В помещения на къщите бяха открити клетки с 27 екземпляра от видовете щиглец, елхова скатия, диво канарче, чинка, конопарче и зеленика. Те са предадени на Спасителния център за диви животни в гр. Стара Загора. Работата по документирането на случа продължава под наблюдението на прокуратурата.

РИОСВ – Пловдив отново припомня, че всички форми на умишлено улавяне, убиване, притежаване, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия или размяна на взети от природата екземпляри от защитени видове е престъпление. Екоинспекцията ще продължи да работи усилено за преустановяване на незаконната търговия с диви пойни птици съвместно с органите на реда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.