1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Турция е най-сигурният пазар за българската дървесина

Турция е най-сигурният пазар за българската дървесина

През 2010 г. е изпълнен на повече от 100% заложеният дърводобив от държавните гори

Около 70-80% от дървесината, добита в област Смолян през миналата година, е изнесена в Турция. Това каза зам.-директорът на Регионалната дирекция по горите в областния град инж. Асен Карабов, цитиран от Агенция "Фокус".

Той обясни, че Турция в момента се явява основният купувач на фасониран дървен материал, като има голямо търсене и в момента. „Напоследък се забелязва  засилен интерес от турски фирми, които идват тук на място да търсят дървесина и разчитат на помощта на Регионалната дирекция по горите, каза още инж. Карабов.

По думите му в момента Турция е най-сигурният пазар. Останалата част от дървесината отива за екологична преработка, за производство на целулоза като суровина за хартиената промишленост. Основно тя се преработва в няколко български завода в Стамболийски и Горно Сахране, а също така и в гръцките заводи в Комотини, Лариса и други.

Зам.-директорът на РДГ- Смолян каза още, че през 2010 г. е изпълнен на повече от 100% заложеният дърводобив от държавните гори. Добити са общо 270 000 куб. м при разчет от 265 000 кубика, т.е. с 5 хил. повече. Заедно с това дирекцията е преизпълнила и задълженията си към бюджета на страната, като са внесени 6 млн.лв. приходи от таксите за добив на дървесина. В началото на следващия месец ще е ясен и размерът на количеството дървен материал, добит в частните гори на територията на област Смолян.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.