1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Валенсия е Европейската зелена столица за 2024 г.

Валенсия е Европейската зелена столица за 2024 г.

Мотото на града е "За една мисия заедно"

Испанският град Валенсия е Европейската зелена столица за 2024 година. За да отбележи това постижение, градската администрация е предвидила над 400 дейности и събития, които да достигнат до всички сектори на града.  
 
Според комисаря по въпросите на околната среда Виргиниюс Синкявичюс, Валенсия е спечели титлата заради амбициозната си стратегия за устойчивост и се е поучила от уроците в миналото. В продължение на много десетилетия градът е движен напред от смело гражданско движение, което поддържа истинска промяна. Хората са най-големият актив на Валенсия, смята Синкявичюс, а тази година ще подобри опита на гражданите и ще ги подкрепи в още по-голяма степен при осъществяването на промяната. 
Мотото на Валенсия е "За една мисия заедно" и градските власти работят с жителите, за да постигнат своите цели за неутралност по отношение на климата и околната среда. Със силния си акцент върху хората, той ефективно съчетава отговорите на екологичните предизвикателства с обществените. Това превръща града в лидер в прехода към устойчивост и източник на вдъхновение за други европейски градове.
 
Европейската комисия лансира наградата "Европейска зелена столица" през 2010 година, за да насърчи градовете да станат по-екологосъобразни и по-чисти и да подобрят качеството на живот на своите жители. Първият носител на титлата беше Стокхолм, а догодина ще е Вилнюс. До 30 април населени места с над 100 000 жители могат да кандидатстват за 2026 година. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.