1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Хлебното зърно достигна 160 лева/тон на Русенската стокова борса

Хлебното зърно достигна 160 лева/тон на Русенската стокова борса

 

В нова фаза навлезе пазара на зърно на борсовата сесия проведена на 10-14 юли. След задържането при нива 170-75 лв/т., отново е регистриран спад на котировките на хлебно зърно, и те достигнаха 160-165 лв/т. В позиция "купува" декларираната готовност за сделки е при нива максимално 160 лв/т., и то за малки количества пшеница с отлични показатели. Очевидно както всяка година тече процес на изчакване до формиране на по-приемливи за производителя цени, като в момента се търгуват минимални количества. На извънборсовия сегмент от пазара актуални са най-вече т.н. договори на "зелено", т.е. сключени от производители форуърдни договори за бъдеща доставка на продукция срещу предоставяне към момента на сключване на паричен ресурс, горива и т.н. Ако към случаите на залагане на една и съща продукция пред 2-3 купувача се прибави и цената както се оказа доста по ниска от 150 лв.т. нуждата от сключването на такива договори по борсовите правила с всички борсови гаранции е безспорна.

Отначало противоречивите сигнали постъпващи при текущото прибиране на реколтата от ечемик относно количеството и качеството придобиха конкретен характер. Реколтата се оказа добра което веднага се отрази на оферираните цени в посока намаление, съответно в позиция купува 150-160лв.т а продава до 185 лв.т.

За разлика от значителното изменение през последните месеци на цената на зърното, движението на цените на брашната е в по малък мащаб. Последните регистрирани котировки са при нива 310-320лв./т за тип 500./ruseinfo.net


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.