1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Виното в Австралия се продава по-евтино от водата

Виното в Австралия се продава по-евтино от водата

 

Един милиард литра вино залежават в избите на Австралия. За да преодолеят свръхпроизводството винопроизводителите вече предлагат своите вина на цени, които са далеч от всякаква конкуренция - цените им са съизмерими с тези на водата. в магазинната мрежа на страната могат да се намерят елитни вина на цена 11.93 австралийски долара (8.93 щатски долара) – цена, по-ниска от тази на бутилираната минерална вода. Самото вино съвсем не е нискокачествено - то идва от Милдура, един от най-престижните винарски райони на страната.

През последните три сезона реколтите в Австралия бяха извънредно богати и това доведе до свръхпроизводството, което пък принуждава производителите да продават на безценица. Свръхпроизводството може да доведе до фалит много от избите.

В средата на 90-те години винопроизводителите в Австралия, привлечени от голямото търсене на местни вина, започнаха масирано засаждане на винени сортове грозде. Днес, когато се добавят и високите добиви през три последователни години, вината трябва да се продават на безценица или да бъдат изхвърляни.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.