1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Кога да започнете да третиране срещу вароа

Кога да започнете да третиране срещу вароа

Препоръчително е пчеларите да се организират на терен и да третират по едно и също време в своя регион

Вароа е проблем, към който вниманието на пчеларите трябва да остане изострено през целия активен сезон. Добре е стопаните регулярно да правят тест за нивото на опаразитяване – поне веднъж месечно, съветва д-р Ивелин Маринов, специалист – консултант. - Ако пчеларят забележи признаци на заболяване, непременно трябва да потърси своя ветеринарен лекар. Постоянното наблюдение върху пчелина е ключово за здравето на семействата. Тестовете за опаразитеност се правят с тестери. Една опаразитеност на пчелното семейство от порядъка на 3-5% и нагоре би следвало да алармира пчеларя и той трябва да започне да търси начин да помогне на семейството.“

Д-р Ивелин Маринов е категоричен, че не трябва да се позволява на акара да надделява. Трябва да се има предвид и преносът на акари, който се осъществява с т. нар. дрифт на пчели – това са пчели от заразени пчелини, които трудно се връщат в собствените семейства, кацат където могат и по този начин пренасят акари. Има изследвания на учени от европейски държави, които показват, че в активния сезон има моменти, когато в един кошер могат на ден да бъдат донесени от 70 до 200 акара, посочи д-р Маринов.

Препоръчително е пчеларите да се организират на терен и да третират по едно и също време в своя регион.

При ниво на опаразитеност между 1 и 2 %, пчеларят може да бъде спокоен и да работи – до следващия месец, когато е добре отново да направи тестове в своя пчелин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.