1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчеларите Палушеви – затънали в мед до ушите

Пчеларите Палушеви – затънали в мед до ушите

Който иска да гледа пчели, за да вземе едни пари от държавата, е на погрешен път, казва Иван

Пчеларите Палушеви – бащата Иван и дъщерята Никол, са чудесен пример за семейно стопанство. Те отглеждат близо 160 пчелни семейства в региона на Враца, разделени в два пчелина – единият е в с. Три кладенци, където Палушеви ни посрещат. Другият е в планинска местност.

„Откакто се помня, около мен все е лепкаво и пълно с пчели“, разказва 21-годишната студентка Никол. Тя е пръв помощник на своя баща. „От бебе е сред пчелите, вероятно й е вродено“, смята Иван Палушев. Той по професия е учител и това обяснява неговото обмислено, бавно и с ясно изградена философия за семейния бизнес говорене.

„Повече от 20 години се занимавам с пчели и практиката ме е научила да следвам 4 прости правила.“ Иван се съобразява с естествения жизнен цикъл на пчелите – годината приключва на 6 август. Важно е и правилното хранене – пчелите целогодишно трябва да са сити. Правилното третиране и системен мониторинг върху здравето на пчелите са третото правило. „По-често се чувам с моя ветеринарен лекар д-р Мирослав Първанов, отколкото с личния“, казва Палушев. И е категоричен в едно – трябва да се третира само с регистрирани ветеринарномедицински препарати. Затова Иван ще се възползва от пчеларските интервенции в тази посока, просто си заслужава. А честата смяна на пчелите-майки – през година, гарантира здрави семейства, по-слабо податливи на вароа.

Иначе проблемите в сектора и тук са като навсякъде – болестите по регистрираните пчелини идват от изоставени и нелегални пчелни семейства, пръсканията винаги са проблем за пчеларите, сдружаването и тук е труден процес, макар Иван Палушев да е правил опити в тази посока.

„Ако сме сдружени, пазарът ще бъде по-успешен“, категоричен е той. Но признава, че в тази посока има още време за узряване. А от две години пазарът на пчелния мед е в пълна стагнация. Затова Палушеви, като много други, разчитат на продажбите на дребно и на постоянните клиенти.

По отношение на подкрепата за сектора, Иван е категоричен – който иска да гледа пчели, за да вземе едни пари от държавата, е на погрешен път. Добре е, обаче да се помисли за по-силно промотиране на прекрасния български пчелен мед. Защото той е неизменна част от селскостопанската визитка на България. И в тази посока държавата е длъжник на пчеларите.

Фамилия Палушеви е добър пример за семейно стопанство. Иван е спокоен – дъщерята Никол един ден със сигурност ще поеме нещата в свои ръце. В момента тя учи в Университета по хранителни технологии в Пловдив - специалност „Храни, хранене и диететика“. Никол припомня, че пчелният мед и маслото са единствените продукти, които не търпят преработка. Затова са чисти и полезни за човешкото здраве. Момичето, което от бебе е сред пчелите, мечтае за собствен семеен бранд. А на трапезата на българина медът да присъства ежедневно. Защото неговите качества са безспорни и безценни.

В днешния глобален свят семейство Палушеви имат чуден и смислен живот – сред работливите пчели, на чист въздух, с любов към занаята. Къде ли ще намерим младата Никол след 20 години, например? “Може и да не съм точно тук, може и да не отглеждам толкова много пчелни семейства. Но със сигурност ще се занимавам с пчели. И около мен ще е лепкаво, ще съм омазана в мед до ушите. Както винаги е било”, смее се младата Никол. И отново слага булото, защото работата не чака.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.