1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Вижте тази седмица в АГРОФОРУМ как да разнообразите земеделското си производство

Вижте тази седмица в АГРОФОРУМ как да разнообразите земеделското си производство

И още: малчугани отглеждат биозеленчуци в детската си градина, земеделска техника от Финландия дефилира край Никопол

С какво може да се занимава човек, ако живее на село? Разбира се, първото, за което всеки ще се сети, а то е и най-популярно, е земеделието. Да, но как да го разнообразите с различни други дейности, от които да печелите допълнителни средства – например, туристически или социални услуги, занаятчийство, производство и продажба на възобновяема енергия и какво ли още не. След като ви дадохме интересна идея, гледайте новото издание на АГРОФОРУМ, за да разберете и как да я реализирате. Ще речете – но за това трябват инвестиции, а средства – откъде? Естествено, че решение има и за този проблем: парите ще дойдат от Европа, чрез Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)! И за да не сме голословни, тази седмица ще ви заведем на гости на едно семейство в село Първенец, което се занимава с отглеждане на култивирани печурки. Сега обаче, благодарение на успешно реализирания проект, той отчита двойно по-голям капацитет в производството на компост.

След Първенец ще ви поканим на „Празник на реколтата”. Домакини бяха малчуганите от столичната ЦДГ „Славейче”, които с помощта на своите родители и персонала на детската градина са създали биоградинка, в която отглеждат зеленчуци. Повече за този нетрадиционен метод за запознаване с природата и за ученето децата да уважават храната ще разкаже инициаторът на проекта –    Елена Анастасова от фондация „Заедно.

И от вълненията на най-малките, които се учат на биоземеделие, отиваме към Никопол, където „големите фермери“ ще покажат как агропроизводството може да бъде рентабилно. Край село Любеново за първи път беше проведена демонстрация на скандинавските трактори Валтра, съчетани с високопроизводителна почвообработваща техника.

И след като така и така сме в Никополския край, нека отскочим и до градчето на брега на Дунава. Ако си мислите, че това е едно малко провинциално градче, грешите. Освен че фериботът там го превърна в една от вратите към северната ни съседка, сега Никопол придобива все по-европейски облик благодарение на мерките по ПРСР. С това ще продължим и темата, която започнахме в предишните предавания – за благоустрояването на общините и превръщането им в по-добро място за живеене, работа и бизнес със средства от Европа.

И след толкова добри новини накрая в предаването ще засегнем и един проблем, и то сериозен – измирането на пчелите. Проблемът този път не е нашенски, а световен. Няма как да не сте чували или чели за синдрома на празния кошер, който вече се превръща в пандемия. У нас, за щастие, мистериозното масово изчезване на медоносните насекоми все още не се наблюдава, но… това не е повод за успокоение – както стана ясно след обстойно проучване, тук основната причина за измирането на пчелите е безогледното пръскане на нивите с препарати. Повече по темата ще видите в репортажа на нашите колеги от Добрич Галина Недкова и Станислав Колев.

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.