1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. „Коледата безопасна“: тази година на прицел са и цените

„Коледата безопасна“: тази година на прицел са и цените

Снимка:

Проверките ще са ежедневие, увериха организаторите

Пакта за безопасни стоки и услуги подписа министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Събитието се проведе на 15-ти декември в хотел „Хилтън“ в рамките на тазгодишната кампания „Коледата безопасна“, инициирана за четвърта поредна година от вестник „Стандарт“. Целта е да се гарантират качеството и безопасността на стоките и услугите, които се предлагат в търговската мрежа около предстоящите празници.

Акцент в тазгодишната кампания са три основни групи стоки – детските играчки, храните, черната и бяла техника. Досега проверяващите са инспектирали магазинната мрежа в София, Пловдив и Бургас. При акциите са хванали над 50 кг колбаси с изтекъл срок на годност и месо с неясен произход; от Илиянци пък са конфискували опасни детски дрешки и играчки, а също лампички и гирлянди, от които удря ток. В един от големите столични молове нарушението, на което са се натъкнали, са етикети с измамни цени.


През тази година, обаче, освен качеството на храните, на прицел ще бъдат и цените, разкри земеделският министър. Той призна, че реално държавните органи нямат юрисдикция да контролират цените в търговската мрежа, но все пак има начин това да стане. „Това, което се отчита и което коментираме, включително и в Съвета на министрите, е, че има изключително големи флуктуации на разпределението на благата по верига производител – преработвател – търговец, в повечето случаи то е за сметка на потребителя. Подробности няма да коментирам сега. Няма да ни е лесно, но се надяваме с експертите от Комисията за защита на потребителя и контролните органи, като разполагаме и с финансовите документи, освен с тези за произхода, да можем да направим един първоначален анализ и да осветим формирането на цената и да си отговорим поне веднъж, за първи път: защо само в България около Коледа цените на всички стоки поскъпват така драстично?“ – коментира Найденов и изрази надежда, че ще го чуят най-вече тези, които трябва – търговските вериги. На Коледа всички правим нещо и даваме нещо. Нека и те дадат нещо, а не само да получават, призова той.


Шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев увери, че родната месна индустрия произвежда достатъчно качествени продукти. 700-те тона, конфискувани през годината, са по-малко от един процент от цялото количество в страната, аргументира се той. При това – те са главно внос, а не наше производство, добави той.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

Видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.