1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Коледни украшения от стъкло предлагат добрички майстори

Коледни украшения от стъкло предлагат добрички майстори

Работилницата е единствената в страната, съществува от 50 години

Вече 50 години малка работилница край Добрич предлага на пазара коледни стъклени украшения. Изделията се правят и украсяват на ръка, а всяка играчка е уникална и неповторима.

Всяка година три месеца преди новогодишните празници малкият цех на Георги Керанов започва да твори 30 вида коледни играчки. Всеки един от процесите по създаването на украшенията е ръчен – от оформянето на стъклените фигурки, до рисуването и украсяването. Годишно тук се произвеждат около 2000 коледни играчки. От чешко и българско стъкло чрез нагряване се правят елхови украшения – коледни топки, фигурки на животни, снежни човечета, джуджета, звезди. Собственикът разказва, че от пет цеха в страната е успял да оцелее само той. Това става обаче чрез комбиниране на дейности – през останалото време на годината цехът се е специализирал в друг вид производство. Китайските пластмасови коледни украшения силно са повлияли на бизнеса, но през последните една-две години вече се отчита обратна тенденция, разказва още Георги Керанов. Все повече българи се интересуват и купуват стъклени коледни играчки. За да привлекат повече клиенти, майсторите започват да предлагат и индивидуални надписи или снимки върху украшенията от стъкло. Основната идея е празникът да бъде единствен и неповторим – също като играчките.

Цехът за стъклени играчки в добричкия квартал “Рилци” е създаден преди 50 години. Четирите работнички на Георги Керанов са дългогодишни майсторки, някои са тук от основаването на работилницата. Повечето от тях разказват, че любимите им елхови украшения са стъклените топки, въпреки че майсторят най-различни фигурки.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.