1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Полски фермери унищожават украинско зърно

Полски фермери унищожават украинско зърно

Фермерите са недоволни от европейската аграрна политика и в същото време са срещу вноса на аграрни стоки от съседна Украйна

От началото на войната в Украйна Полша е сред най-верните съюзници на нападнатата от Русия държава. Въпреки това между Варшава и Киев има непрестанно напрежение, свързано с протестите на полските фермери и шофьори на камиони, които са недоволни от украинската конкуренция. Масло в огъня налива нов инцидент, при който полски фермери, блокирали граничен пункт, унищожиха украинска пшеница.
 
Блокадата е организирана от регионална полска фермерска организация и е част от масовите протести на земеделски стопани, обхванали в края на миналата седмица цяла Полша. Фермерите са недоволни от европейската аграрна политика и в същото време са срещу вноса на аграрни стоки от съседна Украйна. Организацията, стояща зад граничната блокада, пусна в социалните мрежи видеоклип, на който се вижда как нейни членове отварят три украински камиона и изсипват натовареното в тях зърно на пътя. Инцидентът е станал на полска територия на граничния пункт при село Дорохуск, 24 километра източно от град Хелм в Люблинско войводство. По случая полицията е започнала разследване, но все още няма данни за извършителите.
 
Украинското правителство осъди остро действията на полските фермери, а земеделското министерство в Киев призова Варшава да открие и накаже извършителите. Освен това ведомството покани полските протестиращи да отидат в Украйна и да видят работните условия на украинските фермери на фона на войната. В изявление на сайта на министерството се казва, цитирам:
"В продължение на двете години на пълномащабното нашествие украински фермери работеха под постоянен вражески обстрел и понасяха огромни загуби. Те събираха зърното с огромни усилия и понякога, с цената на живота си.
 
Кметът на Лвов Андрий Садовий нарече унищожаването на зърното "срамно и подло" на фона на факта, че украинските стопани буквално поливат с кръвта си нивите, от които е ожънато това зърно. Според него полските фермери са проруски провокатори. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.