1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” И „НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА” събират майстори-пекари в Севлиево

„СЕМЕ БЪЛГАРСКО” И „НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА” събират майстори-пекари в Севлиево

Всеки от тях ще представи своята погача и ще сподели интересна история

Десетият национален фестивал „Семе българско”, който ще се проведе на 27 и 28 април в Севлиево, отново ще изкушава всички посетители с неповторими вкусове и аромати. Билков мед, зряло сирене и кашкавал, месни деликатеси, а сред всички тях – занаятчийски хлебни изделия и топли питки от лимец, приготвени на място.

Още в първия ден – 27 април /събота/, ще се проведе традиционният вече конкурс за български обреден хляб „Никой не е по-голям от хляба”. Ограничения за участие в инициативата няма, а заявки за включване в събитието вече са подали над 15 майстори-пекари и представители на читалищни организации от региона. Всеки от тях ще представи своята погача и ще сподели интересна история, свързана с омесването на ритуалния хляб и мястото му на празничната българска трапеза.

В съботния ден ценни знания за хляба ще сподели и Иван Андонов от „Дар Лимец“, който ще гостува в зона „Познание”, за да разкаже за силата на житните зрънца и за тайнството на замесването. И както повелява традицията, в  хлебната работилница на „Дар Лимец” на Сдружение „Благодаря” гостите ще могат сами да замесят и да изпекат ароматни хлебчета.

Юбилейното издание на фестивала предлага и редица други работилници, ателиета и щандове, свързани с традиционни български занаяти, сред които грънчарство, художествено плетиво и бродиране, плъстене, тъкане, изработване на дървени лъжици и др.

Всички те ще са в зона „Ръкотворие”, която ще очаква своите посетители и в двата фестивални дни. Входът е свободен!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.