1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започват фермерски протести в цяла Германия

Започват фермерски протести в цяла Германия

Недоволството на стопаните е насочено срещу плановете на правителството да съкрати данъчните облекчения за дизеловото гориво, както и други субсидии

Протестни действия на фермерите в Германия. С хиляди трактори блокират възлови кръстовища, подстъпи до магистрали и главни пътища в цялата страна. Председателят на Германския земеделски съюз Йоахим Руквид отправи апел към населението да прояви разбиране и изтъкна, че стопаните в никакъв случай не искат да загубят подкрепата, която получават от хората. 
 
Изявлението на Йоахим Руквид идва и на фона на акцията от края на миналата седмица, при която разгневени фермери попречиха на федералния министър на икономиката Роберт Хабек да слезе от ферибот, акостиращ в пристанище в северна Германия. Регионалните организации на Земеделския съюз са обявили повече от 100 мероприятия във всички провинции на страната. Още в неделя вечерта пред Бранденбургската порта в Берлин се събраха десетки трактори, а в околностите на столицата бяха блокирани няколко подстъпа към важна магистрала. 
 
Недоволството на стопаните е насочено срещу плановете на правителството да съкрати данъчните облекчения за дизеловото гориво, както и други субсидии. Фермерската организация смята да продължи своя протест, въпреки че в петък кабинетът на канцлера Олаф Шолц смекчи мерките. Според Руквид тези мерки ще принудят още повече стопани да се откажат от дейността си, а това застрашава продоволствената сигурност на страната. Заради очакваните затруднения в транспорта в редица провинции училищата няма да работят, а в други неявяването в клас няма да се счита за отсъствие. В същото време водещи политици призоваха протестиращите да се въздържат от насилие и да внимават недоволството им да не бъде използвано от подривни радикални групировки. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.