1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ЕК очаква по-малко пшеница и повече царевица

ЕК очаква по-малко пшеница и повече царевица

За засяване с царевица са предвидени общо 9,1 милиона хектара

За тазгодишната жътва Европейската комисия очаква намаление на площите с мека пшеница с 3,7% до почти 21 милиона хектара. В същото време земите, засети с царевица, ще се разширят с 9 на сто до 9,1 милиона хектара. По-малко пшеница ще има във Франция и Германия, докато с плюс при царевицата ще са най-вече Франция и Румъния. Като цяло зърнената реколта ще бъде в размер на 279 милиона тона.
 
Общата площ с пшеница в държавите от Европейския съюз е намаляла с близо 1 милион до 22,9 милиона хектара. От тях 21 милиона са заделени за мека пшеница, което спрямо миналата година е минус 3,7 на сто. Най-силно се е свила площта във Франция, Германия, Румъния и България, се казва в прогнозата. Очакванията на експертите са и за сериозно намаление на нивите с твърда пшеница. За нея стопаните са заделили близо 2 милиона хектара, т.е. 9 процента по-малко.
 
За засяване с царевица са предвидени общо 9,1 милиона хектара, което е с над 9 на сто повече, отколкото при миналата кампания. Освен във Франция и Румъния, по-големи площи се очакват в Унгария, Испания и Италия, докато Германия отчита най-големия спад сред всички страни членки – минус 8% до 436 000 хектара. Засети са и по-големи площи с ечемик. От Брюксел оценяват тези ниви на 10,7 милиона хектара, т.е. плюс 3,5 на сто спрямо 2023 година. 
 
При средно големи добиви Комисията очаква зърнена реколта в размер на 278,8 милиона тона, което е с 3,4% повече, отколкото през миналата година. От меката пшеница се очакват около 121 милиона тона, царевицата ще донесе 69, а ечемикът – 53,7 милиона тона. Реколтата от рапица може да достигне 19,5 милиона тона, а от слънчоглед – рекордните 10,7 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.