1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Френските фермери спират български камиони

Френските фермери спират български камиони

Френските фермери се заканиха да стигнат до столицата Париж, докато исканията им не бъдат изпълнени

родължават фермерските протести във Франция. В опит да накарат правителството да ги защити от евтин внос, растящи разходи и бюрокрация, стопаните все така блокират магистрали и изхвърлят каси с отгледани в чужбина зеленчуци. От действията им бяха засегнати и български шофьори на камиони.  
 
Френските фермери се заканиха да стигнат до столицата Париж, докато исканията им не бъдат изпълнени. Това е първото голямо предизвикателство за новия премиер на Франция Габриел Атал, който свика извънредна министерска среща, която да разгледа въпроса.
 
На този фон фермерите използваха бали сено и трактори, за да блокират главните магистрали във Франция. Домати, зеле и карфиол, които според фермерите са внесени от съседни страни, бяха разпръснати по магистрала A7, която свързва Марсилия и Лион. В знак на отхвърляне на конкуренцията на чуждестранни фирми, която те често смятат за нелоялна, стопаните спират и изпразват чуждестранни камиони, повечето от които са испански, марокански или български близо до Монтелимар, Югоизточна Франция. 
 
Националната федерация на синдикатите на селскостопанските производители връчи на правителството списък със 100 искания, включително по-добро прилагане на закон, предназначен да защити цените на пазара. Синдикатът призова също за продължаване на данъчните облекчения за дизела за селскостопански превозни средства, незабавно изплащане на европейските субсидии, гаранции за застрахователни изплащания, свързани със здравето и климата, и незабавна помощ за винопроизводителите и фермери, които отглеждат органични продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.