1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. От 15 май картофопроизводителите кандидатстват по схемата за борба с теления червей

От 15 май картофопроизводителите кандидатстват по схемата за борба с теления червей

Крайният срок за изплащане на помощта е 28 юни 2024 година

От 15 май 2024 г. областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) приемат заявления от производителите на картофи по схемата за държавна помощ за мерките срещу теления червей. Стопаните могат да подават документи в срок до 10 юни тази година. До 10 юни те трябва да представят и отчетни документи за извършените дейности по третиране на картофените насаждения. Крайният срок за изплащане на помощта е 28 юни 2024 г.

Бюджетът по помощта е 2 млн. лв. за 2024 г. 

Целта на схемата на държавна помощ е ограничаване на загубите от разпространението на почвени вредители по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae) в България. 

Помощта се предоставя под формата на компенсиране на част от разходите на земеделските стопани по закупуване на продукти за растителна защита за контрол на посочения вредител, които са обект на Националната програма (Програмата) от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae).
Размерът на помощта е до 100% от разходите по закупуване на продукти за растителна защита за предотвратяване разпространението и унищожаване нашествието от почвени вредители по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae), утвърдени в Програмата, но не повече от 1 200 лв./ха, с ДДС.

Указанията по схемата са публикувани на сайта на ДФЗ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.