1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Рапицата Колумбия има огромен добивен потенциал

Рапицата Колумбия има огромен добивен потенциал

Масов посев на рапица край Кубрат

На поле на земеделската кооперация в Кубрат Сембодиа показа най-новия си хибрид при рапица.

„Растенията правят изключително много разклонения още от ниските етажи и залагат много голям брой шушулки. Въпреки недобрата година, има много добро опрашване и изхранване. Колумбия има огромен потенциал“, коментира продуктовият мениджър на Сембодиа Димитър Дойчев.

Търговският представител на Сембодиа за Търговище и Разград Красимир Пенев лично е препоръчал Колумбия за полетата на кооперацията.

„Благодаря на председателя Савко Цонев, че не се поколеба и заложи на нашата рапица.“

За Колумбия есента на 2022 г. е била премиерна за страната ни. Това е средно късна селекция и очакваните добиви са за над 5 тона от хектар. Растенията, имат много бърз и дружен старт. Това дава на стопаните голям прозорец за сеитба. Оптималните срокове за сеитба през август, началото на септември много често съвпадат със сериозно засушаване. Няма нужда от прекомерно бързане, нека акцентът е върху това да се издебне момент, когато ще имаме достатъчно почвена влага за дружно поникване. Ако се случи да се закъснее много със сеитбата, след това пък ако има дъждове или застуди, посевът остане рядък, растенията с големите си компенсаторни възможности позволяват на посева да се гарнира в по-късна фаза.

Семената на Колумбия са третирани с двукомпонентен фунгицид, съдържащ Флуопиколид и Флуоксастробин, който осигурява защита от почвени патогени на пониците и младите растения. По отношение на инсектицидната защита е използван продукт на база Флупирадифурон. По този начин е осигурен най-добър комфорт за семената.

„Комбинацията е превъзходна и дава отлична защита на посева в началните фази, когато растенията са най-уязвими“, подчерта Димитър Дойчев.

На полето на кооперацията са приложени предсеитбено 20 кг/дка комбинирани NР торове. На по-късен етап през февруари е приложен карбамид, най-използваният азотен тор в световното земеделие, водоразтворим, с най-високо съдържание на азот – 46 %, заедно с него е внесена и сяра. В края на март месец е подхранено с калциево-амониев нитрат /КАН/.

„Добивът, предполагам, че ще бъде впечатляващ за стопанина. Това е нова селекция, която препоръчвам на всеки един земеделец да изпита на полетата си“, допълни Димитър Дойчев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.