1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Зимните култури в части от Европа са в недобро състояние

Зимните култури в части от Европа са в недобро състояние

На север най-силно засегнатите ниви се очаква да бъдат повторно засети с пролетни или летни култури

Площите със зимни култури в няколко части на Европа са били отрицателно повлияни от неблагоприятните климатични условия от началото на сезона, показва новите данни на Съвместния изследователски център към Европейската комисия за мониторинг на културите в Европа. На север най-силно засегнатите ниви се очаква да бъдат повторно засети с пролетни или летни култури. На юг въздействията се отразяват главно в намален потенциал за добив.
 
От есента насам в големи части от западна, северна и източна Европа имаше прекомерно влажни условия, което се отрази негативно на сеитбата, поникването и развитието на зимните култури. На север и изток допълнителни щети на посевите бяха причинени от силни студове. Продължително влажните почви също създават трудни условия за фермерите за достъп и обработка на полетата, като по този начин засягат сеитбата на пролетните зърнени култури.
 
В същото време продължителните сухи условия повлияха отрицателно на потенциала за добив в няколко южни региона. Сред тях са източна Румъния и източна България, където зимните култури, особено зимната рапица, страдат от постоянен дефицит на валежи. В Сицилия и Магреб условията на суша през зимата са довели до ниско натрупване на биомаса. Ситуацията е особено сериозна в западната част на Северна Африка, където продължаващите горещи и сухи метеорологични условия са довели до това, че посевите са изложени на непосредствен риск от провал.
 
Тъй като все още е началото на сезона, прогнозите за добивите от културите, докладвани в това издание на бюлетина, са - с няколко изключения - базирани на исторически тенденции и не могат да бъдат съвсем точни, уточняват от Европейската комисия. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.