1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Какво ни очаква през 2024 г.?

Какво ни очаква през 2024 г.?

BKT очертава 10-те макротенденции, които ще оформят света на селското стопанство в Европа през следващите месеци

Исторически погледнато, има много фактори, които са оказали влияние върху селскостопанския сектор: на първо място, нестабилността на климата, геополитическите кризи, падащи на пазара на селскостопански и хранителни продукти и следователно засягащи всичко, което се върти около производството и агробизнеса. Комбинация от елементи, които водят до трудна предвидимост и висок риск за бизнес начинанието.

Следователно, очертаването на тенденциите в селското стопанство е изключително предизвикателство. И все пак BKT, водещият световен производител на гуми Off-Highway за няколко индустрии с особен акцент върху селското стопанство, винаги е бил внимателен към такива теми. Подпомогната от историческите данни от предишни години, компанията внимателно анализира тенденциите в индустрията с цел да предостави декалог на макротенденциите, които ще определят селското стопанство през 2024 г.

# 1 - Увеличаване на консервационната обработка

Подкрепени от политиките на ЕС, минималната обработка на почвата и засяването без обработка ще претърпят значително ускорение през годината, която току-що започна. Регенеративното земеделие дава приоритет на минималното нарушаване на почвата, като същевременно подчертава увеличеното биоразнообразие на почвата и регенерацията на горния почвен слой. Този подход обхваща различни техники, като например земеделие без обработка, намалена обработка на почвата, сеитбообращение и много други.

# 2 - Повишаване на цените на някои полски култури

Въпреки силно волатилните пазарни цени, възможно е да се предположи предстоящо увеличение на цените на някои култури в цяла Европа: най-вероятните са царевица, ечемик, пшеница и соя. Тази възходяща ценова тенденция би била до голяма степен свързана с отлагането на продължаващите геополитически конфликти в комбинация с евентуално свиване на задграничното производство.

#3 - Разпространение на покривни култури

Така наречените покривни култури обикновено се използват за увеличаване на плодородието на почвата и противодействие на разходите за химически практики за торене. Също така ще нарастват възможните приходи от силажни култури, особено от производството на люцерна.

#4 – Продължаване на употребата на глифозат до декември 2034 г.

Поддържането на конвенционалния метод за управление на плевелите обаче няма да повлияе на алтернативното и биологично производство, което все още нараства постоянно и рязко.

#5 – По-широко използване на технологиите за прецизно земеделие

Очаква се по-широко използване на дигитализирани решения в селското стопанство, особено тези на входно ниво, които са лесни за изпълнение и достъпни, с цел да се даде възможност на земеделските производители да определят точни количества вода, пестициди и торове, оптимизирайки качеството на добива и производителността.

# 6 - Намаляване на традиционната обработка на почвата

В полза на минималната обработка на почвата за една година, която все още се очаква да има ниски валежи.

# 7 - Растеж на технологията с променлива норма в прецизното земеделие

Променливата норма позволява прилагането на вода, хранителни вещества и други ресурси с променлива норма в полето. По този начин вече няма нужда да се правят множество преминавания в дадена област или постоянно да се променят настройките на скоростта на машините.

# 8 - Пазарът на употребявани селскостопански трактори остава силен

Тази тенденция се засилва, докато търсенето на нови трактори се свива след бума на продажбите, регистриран през последните няколко години.

# 9 - Лек ръст на пазара на IoT устройства

Оборудван с множество сензори, които могат да събират и предават данни в реално време, за да се справят с такива разнообразни задачи като мониторинг на температурата на почвата, влагата, добитъка и растенията. IoT също така опростява дистанционното наблюдение на фермите, като по този начин намалява разходите и дава възможност за по-точни интервенции.

#10 - Енергиен преход

Ще видим решителен ръст на предлагането на промени в задвижванията на машинните компоненти и селскостопанското оборудване като цяло: хидравличното и механичното управление ще бъдат свързани или дори заменени от напълно електрически решения.

 

Така че, това ще бъде година, пълна с неизвестни, но ще бъде в крак с разработките, свързани с новите технологии, които ще имат все по-значително въздействие върху селското стопанство и устойчивостта на околната среда. Всъщност именно темата за устойчивостта ще запази централната си роля, заедно с елементи като идентичност, територия, иновации и развитие - ценности, на които BKT също базира корените си.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.