1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нова експериментална ваксина срещу вируса на африканската чума дава надежда за свиневъдството

Нова експериментална ваксина срещу вируса на африканската чума дава надежда за свиневъдството

Учените от Американското дружество за микробиология с ефективна разработка

Правителствените и академичните изследователи са разработили ваксина срещу африканска чума по свинете, която изглежда далеч по-ефективна от съществуващите до сега ваксини. Изследването се появява  в Journal of Virology, публикация на Американското дружество за микробиология.

„Тази нова експериментална ваксина срещу АЧС е обещаваща и предлага пълна защита срещу сегашния щам, който в момента създава огнища в Източна Европа и Азия“, казва Дъглас Гладу. Изследването е мотивирано от избухването на африканска чума по свинете през 2007 г. в Република Джорджия, заявява главният изследовател д-р Дъглас П. Гладу, старши учен в Центъра за болести по животните на остров Плъм, служба за земеделски изследвания, Министерство на земеделието на САЩ.

pig

„Това е огромна, огромна победа“, казва професор Ерик Февре от катедрата по ветеринарни инфекциозни заболявания в университета в Ливърпул. „Ако  се докаже, че тази ваксина, създадена в САЩ, води до клинични и полеви резултати, то със сигурност може да получи регулаторно одобрение в страните, където серумът трябва да се използва. Това може да има големи ползи за отглеждането на свине и борбата с болестите по тях. “

Трябва да се отбележи, че понастоящем на пазара няма одобрена ваксина, като няколко държави обявиха, че имат такъв серум,  първите резултати дават надежда на животновъдите, че скоро вирусът ще може да се пребори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.