1. Начало
  2. Интервюта
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. На 14-тия бизнес форум „От фермата до трапезата“

На 14-тия бизнес форум „От фермата до трапезата“

Пламен Абровски: Не можем да допускаме компромиси с качеството на храната

 

Г-н Абровски, в контекста на стратегията „От фермата до масата“, доколко разговорът за храната е важен и с какво са полезни форуми като този? В условия на война, възможна ли е Зелената сделка в нейната цялост?

 Форумът е изключително важен, защото обединява не само големите, но и всички производители на българската храна. Ако се върнем в годините назад, ние много повече говорехме за земеделските производители и продукцията, която произвеждат, докато темата за преработката на храни сякаш поизостана. Ето защо подобни форуми, особено за мен като представител на законодателната власт, са от важно значение - за да чуя какви са проблемите. Що се отнася до Зелената сделка, дискусията за нея е състоятелна. Може би тази сделка ще се случи малко по-бавно, или в по-различен вариант. Но тя ще се случи.

Трябва ли да се смесва световната икономическа криза с потребността да консумираме чиста храна и с потребителските възможности на крайния клиент?

Да, можем да ги смесим - само по отношение на това, доколко всеки може да си позволи по-качествена храна.

Има ли необходимост от стимули на национално ниво по отношение на чистата храна?

Според мен подобни политики трябва да са насочени към повишаване на възможността на хората да си купуват храната. Когато населението ни има достатъчно висока покупателна способност, ще може да си купува по-качествени храни и да бъде по-здраво. Не можем да допускаме компромиси с качеството на храната.

Узрели ли са производители и преработватели за комплексно мислене към агрохранителната верига или все още си говорим само за пари?

Подпомагането и парите са много хубаво нещо, но ние трябва да започнем да мислим за земеделието на едно по-високо ниво и да говорим за повишаване на неговата устойчивост и ефективност. Трябва да се използват възможностите, които ще ни даде Стратегическият план. И земеделието да се превърне в бизнес. Както е на Запад от Берлинската стена.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.