1. Начало
  2. Интервюта
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Наредбата за влагане на вода в пилешките продукти защитава потребителите

Наредбата за влагане на вода в пилешките продукти защитава потребителите

Снимка:

Д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

- Започват масирани проверки във връзка с прилагане на наредбата за влагане на вода в пилешките продукти. Доктор Войнов, какво трябва и какво не трябва да съдържа пилешкото месо според новата наредба?

- Новата наредба, която вече е факт, от 20-ти януари влезе в сила, с нея е разрешено водата в пилето, в пилешкото месо, бутчетата да бъде 4,3%, колкото е физиологичната вода, която се съдържа в пилето, не повече. Тъй като имахме случаи на вода в пилето около 30%, над 30%, което пък е един вид заблуда. Потребителят плаща за водата, която част от преработвателите слагаха чрез методи на тумблиране, на шприцоване, вкарване на влагозадържащи агенти. По този начин пилето ставаше по-тежко и де факто на потребителя се продаваше скъпа вода.

- Споменахте за влагозадържащите елементи. Те вредни ли са за здравето ни?

- Не, по принцип те не са вредни. Не са вредни, но пак казвам е заблуда на потребителя, че той вместо да си купи пиле, купува с пилето и скъпа вода.

- Доктор Войнов, какви обекти са включени в проверките ви? Ще проверявате магазини, заведения, производители?

- Да. Но най-вече търговската мрежа, тъй като производителите излагат своята продукция в търговската мрежа. Там ще са най-интензивните проверки. От там ще взимаме включително и проби, ще изследваме за съдържание на вода, проверки ще се правят, разбира се, и в заведения. Наредбата беше обнародвана на 20-ти ноември– два месеца, за да се приведат спрямо изискванията на наредбата и производители, и търговци. Смятам, че имаха достатъчно гратисен период.

- Какви санкции предвижда тази наредба, която влезе в сила, при нарушения и разбира се кой ще плаща тези санкции – търговците, производителите или ще бъде солидарно?

- По принцип санкциите ще бъдат за производителите, които произвеждат и предлагат на пазара такива пилета. Като първа санкция 10 000 лв., при втора санкция се затваря обектът. По отношение на търговците, те няма да бъдат така завишени, тъй като може в някои търговски обекти да се допусне на щанда пиле с по-високо съдържание на вода. Само че там санкциите ще са по-ниски – до 5 000 лв., в зависимост от нарушенията, които се констатират.

- Възможно е освен потребителите да са заблудени и търговците. Има логика да са малко по-ниски санкциите за търговците. Доктор Войнов, какво да търсим ние като потребители върху етикета, как да се ориентираме какво купуваме?

- На етикета трябва да е изписано, че максималното съдържание на вода в продукта е 4,3%. Тъй като от Асоциацията на месопреработвателите скочиха и казаха, че българският производител е неравнопоставен спрямо европейския, тъй като ние не можем да забраним слагането на вода на пилетата, които примерно се произвеждат в Полша или в Германия. Да, така е. Но кой потребител, примерно, като види на етикета, че българското пиле е 4,3% вода и другото пиле, което е разписано, че съдържа 30% вода ще предпочете вносното? Доста скъпо ще му излезе водата, която е вътре в това пиле. Аз считам, че ние даваме предимство на нашите производители и по този начин ще се пазаруват български пилета, които смея да твърдя, че са доста по-качествени от останалите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.