1. Начало
  2. Интервюта
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ниските цени в хипермаркетите са високо платени от българските доставчици

Ниските цени в хипермаркетите са високо платени от българските доставчици

Снимка:

Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

- Г-жо Кукушева, хлебопроизводителите се оплакват от дъмпинг, налаган им от хипермаркетите. Това така ли е?

- В търговска верига килограм брашно е между 0,89 лв. и 1,10 лв. В същото време един хляб 700 грама се листва на 0,39 лв. Това ако не е дъмпинг. Тези 0,39 лв. на хляб, уж в промоция, изкривяват пазара, защото автоматично се затварят малки фирми производители, които доставят в кварталните магазини. Те не са доставчици в хипермаркетите. Но в кварталните магазини не се реализира продажба на техния продукт и той затваря. Това е верижна реакция. В крайна сметка унищожава се малкият бизнес. Резултатът е още повече безработица, още по-ниски доходи, още по-бедстващо положение на българските семейства.

- До какво води политиката на ниските цени?

- Категорично политиката на ниски цени, уж „ниски цени“, е високо платена от българските доставчици. Тя обрича на мизерия българския народ и българските потребители.

- Някои търговци обвиняват хипермаркетите в картелни споразумения. Възможно ли е това?

- Повече от смешно е да обвиняваме търговските вериги в някакво картелно споразумение. Не! Те имат пазарна сила. Присъстват в рамките на около 40% на пазара. Оказват пазарен натиск при договарянето. Имайте предвид, че за тези вериги работят експерти, скъпоплатени, много скъпо платени изцяло от българските потребители. За това говорим.

- Има ли изход от ситуацията?

- Има изход, разбира се, точно затова се прави изменението и допълнението в Закона за защита на конкуренцията, за да се въведат правила, които да дисциплинират и търговци, и доставчици. Ние нямаме против да спазваме правилата. Не знам защо съществуват и се отправят такива заплахи в публичното пространство от рода „ще видите вие, ще вкарваме повече чужда стока“, „ще фалираме повече предприятия“, „ще смачкаме малкия и среден бизнес.“ Това е повече от непростимо. Търговците са краят на една верига, забравихме къде е началото и превърнахме българската икономика с тази послушническа политика в дърво без корен.

- Приветствате ли промените на Закона за защита на конкуренцията?

- Не просто ги приветстваме. Ние сме едни от инициаторите им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.