1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Делян Георгиев: Планираме провеждането на повече демонстрационни събития с цел трансфер на знания от науката към земеделския бизнес

Делян Георгиев: Планираме провеждането на повече демонстрационни събития с цел трансфер на знания от науката към земеделския бизнес

Ще организираме неформални консултативни съвети в земеделието, казва главният директор на ГД „Съвети в земеделието“ в НССЗ

 - На какво ще акцентира НССЗ в дейностите си през тази година?

Ще продължим да подпомагаме малки и млади земеделски стопани с актуална информация, методическа помощ, като тази година акцентираме върху провеждането на повече демонстрационни събития с цел трансфер на знания от науката към земеделския бизнес.

 - Какви съвместни дейности предвиждате със ССА и аграрните университети?

Планираме засилване на връзката между науката и земеделския бизнес. В България има научни институти и аграрни университети, които разработват различни добри практики, с цел смекчаване влиянието на земеделието върху околната среда и подобряване ефективността на производството. Целта на тези партньорства е да направим връзка между земеделските стопани и науката, за да се разбере какви са потребностите на земеделските производители, от какви нови технологии се нуждаят предвид променящите се климатични условия. Така науката ще генерира иновативни или технологични решения по идея на земеделските стопани.

 - Как НССЗ ще подкрепя фермерите в новия програмен период на ОСП?

Очакваме да стартират редица интервенции, свързани с подпомагане на земеделските стопани. Както и до сега, експертите на НССЗ ще предлагат методическа помощ, изготвяне на заявления за подпомагане, безплатно изготвяне на различни проектни предложения и бизнес планове за малки и малки фермери. Немалка част от нашата дейност е предоставяне на конкретни съвети и препоръки за развитие на стопанствата и за прилагане на различни технологични решения.

 - Разкажете повече за изнесените приемни на НССЗ.

Ние сме позиционирани във всеки областен град в страната с цел достигане и улесняване достъпа на земеделските производители до нашите услуги и организираме изнесени приемни или така наречените консултантски дни. Те се организират в различни населени места, които са отдалечени от областния център, като по този начин пестим време и средства на земеделските стопани и достигаме близо до тях, като те могат да зададат конкретните си въпроси на нашите служители. В някои случаи нашите експерти извършват посещения на място в земеделските стопанства.

 - Ролята и дейностите на НССЗ за развитие на системата за знания и иновации в селското стопанство.

Това е една нова идея, която развиваме - организиране на неформални консултативни съвети в земеделието, където различни участници на местно ниво, представители на местната власт и различни административни структури, в това число фермери и неправителствени организации, ще дискутират въпроси, свързани с повишаване на знанията и уменията на земеделските стопани и как по-добре научните достижения да достигнат до тях.

Целта е в неформална обстановка земеделските производители да изложат своите проблеми и виждания за развитие на земеделието и по този начин администрацията да получи обратна връзка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.