1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Десислава Танева: Очаквах от ЕК по-силен отговор на фермерското недоволство

Десислава Танева: Очаквах от ЕК по-силен отговор на фермерското недоволство

Честата смяна на политически кабинети у нас създава нестабилна бизнес среда, казва председателят на Комисията по земеделието, храните и горите в НС

 - Г-жо Танева, защо е толкова трудно да се случи земеделското единство?

Основната причина може би се корени в нашия национален манталитет. Чуждо ни е обединяването. Сякаш липсва емоцията, която да ни сплоти. Това е моето усещане. Разбира се, причината са и разностранните интереси, невъзможността да надмогнем егото си, различните междуличностни битки. И невъзможността да се излезе на визионерско ниво. Няма значение кой ще е пръв, кой ще е втори - винаги може да се намери обединяващ интерес, защото секторът е в много тежко положение. Което е резултат и на общоевропейски решения.

Друга причина е националната политическа нестабилност и невъзможността да направиш каквато и да е реформа, защото нямаш подкрепа за това. Също така - изключително честата смяна на политически кабинети създава нестабилна бизнес среда. Не бива да обвиняваме експертите и администрацията – добре, че все пак останаха експерти с натрупан административен опит - след многото политически чистки. Трябва да сме съвсем наясно, че администрацията работи по единствената воля на управленеца.

Всичко това доведе до криза, която засегна и най-конкурентния сектор. Подобряването на това положение минава през защита на нашите интереси на европейско ниво. Оттам насетне са европейските политики. Аз съм малко разочарована от Европейската комисия. Очаквах по-силен отговор на фермерското недоволство. Радвам се, че беше чуто от моето политическо семейство - Европейската народна партия и се надявам всички послания и визии за ОСП след 2027 година да се материализират в европейско законодателство, но за решенията на деня съм резервирана.

 - Колко големи са щетите за европейските фермери заради вноса от Украйна?

Ние на практика разрушихме равнопоставеността на фермерите с вкарването на безмитна селскостопанска стока от Украйна, която безспорно е с изключително по-ниска себестойност, произведена по други стандарти, при непазарни отношения в икономиката. Няма база за сравнение.

Твърди се, че това е подкрепа за украинския народ. Аз лично не знам как това подкрепя украинския народ и на практика тази подкрепа я платиха всички европейски фермери. И продължават да плащат. Това беше за мен крайно решение в генезиса си и така започна натрупване на грешно след грешно решение.

Тези неща трябва да се говорят на висок глас, на европейско ниво. Трябва да се търсят съмишленици, защото в Източна Европа сме еднакво засегнати, Западна Европа е засегната също. Никой не си е представял, че на улицата ще излязат и ще протестират фермери от почти всички европейски държави – при тези високи субсидии. Въпросът обаче не опира до субсидиите, а до начина, по който функционират земеделските пазари в момента, земеделското производство и една административно наложена Зелена сделка, без да има време за дебат.

Насложените причини доведоха до масовите фермерски протести в Европа и отговорът на европейските власти за мен е все още слаб, твърде слаб.

 - След месец юни, когато ще има нов Европейски парламент, вероятно ще имаме и нова посока на ОСП. Каква очаквате да е тя?

Аз се надявам, че визията на Европейската народна партия ще се материализира в законодателни предложения. Тук фундаменталният въпрос е, че ние трябва отново да направим равнопоставен нашия общ европейски пазар.

Пределно ясно е, че този начин на разпределение на бюджета на ОСП не е ефективен и той трябва да бъде променен. Особено след влизането на Украйна като равноправен член на ЕС, подпомагането по никакъв начин не може да остане така.

Интервю на Анета Божидарова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.