1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Светлана Боянова: През юли трябва да се внесат промените в НСП – не виждам как ще се случи

Светлана Боянова: През юли трябва да се внесат промените в НСП – не виждам как ще се случи

БАК ще защитава интересите на всички български земеделци в Копа и Коджека

Г-жо Боянова, приемането на бюджета за 2023 г. е от ключово значение и за земеделието. Какви са очакванията?

Много е важно да се осигурят парите до края на годината за нашия сектор. Това е вторият транш от помощта заради войната в Украйна, след това са всички държавни помощи, както и съфинансирането на европейските фондове. Искам да видя как министърът ще защити бюджета за земеделието.

Удължиха официално Кампания 2023 до 21 юли. С какво е по-различна тя?

Предизвикателна и трудна е Кампания 2023. Всяко едно удължаване на срока означава и забавяне в съответните плащания, защото трябва да се извършат проверки преди това.

Направиха се няколко информационни кампании от МЗХ, които по-скоро объркаха хората. Неправителствени организации също си направиха кампании. Въпросът с консултантите не искам да го повдигам. Чувала съм, че действително искат пари за подготовка на заявленията за кандидатстване. Каква част от хората въобще могат да си го позволят? Службата за съвети в земеделието доколко е ефективна, също не мога да преценя към настоящия момент. Виждаме, че хората са притеснени и не заявяват някои екосхеми, други пък екосхеми се заявяват в много сериозни обеми.

Ще се справят ли земеделците с изпълнението на новите екосхеми?

Можем да го кажем едва, когато видим какво са заявили, защото в крайна сметка, ако са заявили повече определени екосхеми, очевидно ще се справят, но ако не са ги заявили, явно има проблем. Ето за пример екосхема за торене. Още чакаме образец на План за управление на хранителните вещества, който трябва да бъде издаден от изпълнителния директор на ДФЗ. Също така - План за паша. Наклоните на терените не можеха да се видят на съответните парцели, а земеделците поемат ангажименти върху тях. Ако те не могат да изпълнят почвените покривки на терените с наклони, могат да имат намаления на плащанията. Методиката за намаленията и санкциите също е важна. Няма я.

От гледна точка на законодателството Народното събрание трябва да започне да предлага законопроекти, които са адекватни. Т.е., промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи трябва да се случат, защото някои от Стандартите за добро земеделско и екологично състояние не могат да се приложат във вида, в който е в момента законът.

Ключова тема е кога предлагаме изменения на Стратегическия план. Ако трябва да внасяме промени, юли месец трябва да се случи, защото ЕК излиза в отпуск през август. На практика не виждам това как ще се случи. От Българска аграрна камара ще направим всичко възможно процесите да бъдат задвижени с наша помощ, с конкретика, по-бързо и експедитивно трябва да се работи, за да сме от полза на хората, защото те не могат да чакат. Нито могат да чакат законови изменения, нито някакви промени. Те работят всеки ден и към тях има някакви изисквания, които трябва да ги спазват и никой не им помага в това отношение.

Кога могат да влязат в сила тези промени?

За да влязат в следващата кампания, трябва до края на тази година да направим изменението и както виждате сроковете са изключително кратки. А ние дори не сме започнали.

Какви ще са ползите за страната ни от членството ни в Копа и Коджека?

Гласът на България по всички теми, които се работят в Копа и Коджека, ще бъде чут. Страната ни има 6 гласа и тъй като сме приети две организации, всяка ще има по три гласа. Българските земеделски производители като цяло, не само членовете на БАК, ще бъдат представени в съответните работни групи в Копа и Коджека, които са 46 на брой. После, когато конкретните теми се гласуват на другите нива на взимане на решения в Копа и Коджека, да могат да бъдат представени от наша страна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.